Societat

Política catalana

Mercè Homs descarta succeir Trias com a alcaldable del PDC

La regidora oficialitza la seva candidatura a presidir el Partit Demòcrata a Barcelona ciutat fent tàndem amb Genís Boadella

Almenys dos corrents interns més aspiren a liderar la federació local

Un cop tancat el procés
de refundació a escala nacional, el Partit Demòcrata Català (PDC) afronta ara una etapa congressual de renovació de les estructures territorials. La cita serà els dies 30 de setembre i 1 d'octubre, i tindrà un dels focus d'interès centrals en Barcelona ciutat. A hores d'ara, hi ha tres candidatures en perspectiva que es disputen el control sobre la federació local. La primera que ha expressat la seva intenció pública de presidir-la és l'actual regidora a l'Ajuntament de la capital catalana Mercè Homs. En un moment en què el comandament polític a la ja extinta Convergència sembla que adopta fórmules corals –vegeu el cas d'Artur Mas i Neus Munté–, l'edil es presenta conjuntament amb Genís Boadella, advocat de professió de 37 anys i, fins ara, president de l'agrupació de CDC de Sant Martí. En aquest tàndem, Homs aspira al càrrec de presidenta, mentre que Boadella serà, de facto, el número 2.

Aquests canvis en els òrgans de comandament de la formació a Barcelona coincideixen en el temps amb el debat latent que hi ha en l'àmbit intern sobre qui ha de ser el proper candidat a les eleccions municipals. Xavier Trias ja va anunciar fa temps la seva voluntat de plegar i, des d'aleshores, el de Mercè Homs ha estat un nom habitual en les travesses per substituir-lo. Ahir, però, durant la presentació del seu projecte, ella mateixa es va descartar. “La meva dedicació serà al partit, i no seré candidata”, va manifestar. El debat, doncs, està tancat.

La recerca de suports serà, ara, un dels reptes del duet Homs-Boadella, identificat d'entrada amb el corrent intern Moment Barcelona. Com a objectius de candidatura, es fixen la necessitat d'enfortir la carcassa del PDC per bastir una alternativa a Ada Colau, créixer en militància i bastir ponts i teixir complicitats amb altres formacions. “En aquest tàndem, sumem famílies diferents”, sosté Boadella, a qui s'identifica més amb el sector de Generació Llibertat.

El conclave barceloní, però, no serà fàcil per al nounat Partit Demòcrata. A banda d'Homs, es dóna més o menys per feta també la candidatura de Teresa Pitarch, actual presidenta de l'Institut Català de la Dona. Afí al sector de l'exconseller Germà Gordó, aquesta llista assegura tenir el suport majoritari de les agrupacions de districte, circumstància que els seus rivals qüestionen. Un tercer contendent gravitaria al voltant del col·lectiu Generació Llibertat. Tal com van fer en el congrés general, propugnen un missatge de renovació i refundació sense fissures. La seva intenció ferma
és presentar-se, expliquen fonts properes, i un dels noms que més sonen per anar de número 1 és el de Carles Agustí.

LA FRASE

No em presentaré per encapçalar la llista en les municipals; cal saber separar el partit i les institucions
Mercè Homs
candidata a presidir la federació de barcelona del pdc

Les primàries, a l'expectativa

Quan la refundació del partit era encara un projecte en l'horitzó, la federació de Barcelona de l'aleshores CDC va acordar, el mes d'abril passat, que el proper alcaldable a la capital sigui escollit en unes primàries, previstes per al maig del 2017. El seu esdevenidor, però, està ara mateix condicionat pel resultat del conclave territorial de finals de mes. Tant és així que, ara per ara, els possibles aspirants a alcaldable no faran cap moviment en fals abans de veure si els seus contraforts en el partit en surten reforçats. En idèntica proporció, les candidatures a presidir la formació no es volen mullar, ara mateix, per expressar el seu suport a cap eventual nom. Aquesta aparent neutralitat, però, no vol dir que
no hi hagi moviments. El conseller Santi Vila està a l'expectativa, mentre que el regidor Joaquim Forn va rebent suports de manera més o menys discreta de cara a les primàries. El de Xavier Trias ja el té.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia