Medi ambient

Municipal

El govern duu al ple dilluns el pla especial de la Devesa

CiU, que sempre ha aspirat a obtenir dos terços del ple en aquest tema, confia que els grups s’avindran a tramitar-lo i destaca els canvis introduïts al camp de Mart seguint les peticions veïnals

Un any i mig després de ser presentat públicament, el pla especial de la Devesa arribarà finalment al ple dilluns que ve. La incògnita és si el controvertit pla –des de l’inici va trobar l’oposició de part dels veïns de la zona si no s’hi definien i limitaven els usos del parc, cosa que no farà– aconseguirà el quòrum que s’havia marcat el govern de Girona com a objectiu: obtenir el vot favorable de dos terços del ple. Serà el primer ple del nou govern en solitari de CiU en minoria –després del trencament del pacte amb el PSC–, però és un tema que s’ha treballat molt durant els mesos de govern conjunt amb els socialistes i tot fa preveure el seu vot favorable. El dubte és més en la resta de grups. Per tant, previsiblement s’aprovarà, però no és clar si s’arribarà als dos terços d’objectiu.

La recerca del consens tant polític com amb els veïns ha estat un dels principals motius de la tardança a dur al ple el pla, que es va presentar el maig del 2016 amb la idea de dur-lo al ple just després de l’estiu, al setembre. “Ningú m’ha confirmat què votarà”, admet el regidor d’Hàbitat i Paisatge Urbà de Girona, Narcís Sastre, que remarca, però, que “no hi ha hagut cap oposició frontal” durant tot aquest temps de converses sobre el pla i que li “estranyaria que els grups municipals no s’avinguessin a tramitar-lo”. En aquest sentit, remarca que la probable aprovació inicial del pla dilluns “no és el final, sinó un pas més, que obre la porta perquè tothom pugui presentar-hi al·legacions”. Així, s’obrirà un període de 45 dies d’al·legacions. “Serà una etapa més en el procés d’enriquiment d’un pla que ja ha anat canviant molt des del 2014”, destaca Sastre.

Canvis al camp de Mart

A més dels canvis respecte a l’avanç del pla especial presentat el 2014, el regidor responsable de la Devesa també assenyala que el pla que anirà al ple presenta canvis sobre la presentació pública del maig de l’any passat. Bàsicament sobre el camp de Mart, que va ser el més criticat pels veïns de la zona i la plataforma Salvem la Devesa. Així, Sastre recorda que finalment no desapareixerà la línia d’arbres que estava previst treure i que el tractament del sòl serà “més tou”, dues de les principals peticions. En aquest sentit, reitera –com ja havia explicat a aquest diari a principis de setembre– que durant el primer semestre del 2018 s’ampliarà la zona d’herba al camp de Mart i s’acabarà de tancar perimetralment la zona amb arbres, plantant plàtans a la banda del Palau de Fires de Girona.

Globalment, diu que el pla que es presentarà dilluns serà “més conservador amb el parc” que les propostes anteriors, ja que no inclourà “canvis tan intensos, sobretot al camp de Mart”. A més, manté les illes històriques de plàtans de la Devesa, com ja es va anunciar al maig del 2016, tirant enrere una de les mesures més polèmiques previstes a l’avanç del pla del 2014. Tot i aquests canvis, subratlla que es mantenen intactes les principals línies que es van marcar: l’obertura al Ter i la connectivitat de la ciutat cap al parc.

Procés participatiu

El regidor d’Hàbitat i Paisatge Urbà de Girona remarca que el pla especial de la Devesa és “el primer planejament urbanístic de la ciutat que ha tingut un procés participatiu”, que ell qualifica de “llarg abast” pel temps que fa que s’hi treballa. Així, insisteix en “la feina ingent de participació ciutadana” que s’ha fet: “S’ha parlat amb tothom, però és clar que no es pot fer content a tothom perquè a vegades hi ha opinions contradictòries i al final has d’apostar pel que veus millor.”

A més, Sastre destaca el “compromís polític” del govern en voler passar pel ple l’aprovació inicial, ja que per la seva temàtica es podia presentar a junta de govern. “És una cosa excepcional per la importància que donem al pla”, assegura.

LA FRASE

M’estranyaria que els grups no s’avinguessin a tramitar-lo. És un pas més, que obre la porta a fer al·legacions
Narcís Sastre
regidor d’hàbitat i paisatge urbà de girona

LA DATA

24.05.16
és el dia
en què el govern de Girona va fer la presentació pública del pla especial de la Devesa.

Mocions sobre participació juvenil i l’empresonament del govern

La CUP-Crida per Girona ha presentat una moció perquè vol que l’Ajuntament de Girona faci una aposta per la participació juvenil, aprofitant el canvi de regidor que hi ha hagut a Joventut fruit de la sortida del PSC del govern. L’àrea ara és a mans de Carles Ribas. En concret, els cupaires demanen que s’hi destinin 50.000 euros del pressupost de joventut del 2017 que fins ara no s’han executat, i entre les accions que proposen destaca l’impuls d’un projecte d’espai autogestionat per a joves.

D’altra banda, com s’havia anunciat, el ple també debatrà una moció d’ERC-MES en contra de l’empresonament del govern en un text on s’afirma que “l’existència de presos polítics no té cabuda dins l’actual Unió Europea”.

Aprovació definitiva del nou ROM, amb la introducció almenys d’algunes de les al·legacions d’ERC-MES

Un altre dels punts claus del ple de dilluns que ve serà l’aprovació definitiva del nou reglament orgànic municipal (ROM), que va ser aprovat inicialment al ple del desembre de l’any passat.

ERC-MES va fer pública ahir la seva satisfacció per haver arribat a un acord amb el govern per incloure algunes de les al·legacions en el text definitiu. El grup municipal destaca especialment haver acordat que es redueixi el termini perquè les entitats ciutadanes puguin presentar propostes i mocions al ple municipal, que passarà d’un mes a tan sols quinze dies. La portaveu de la coalició, Maria Mercè Roca, va explicar que el termini actual feia que “molts temes caduquessin abans de poder-se discutir en sessió plenària”, per la qual cosa va considerar que marcar un límit d’un mes era “una manera de limitar la participació ciutadana”. Una altra millora introduïda per ERC-MES és “el blindatge del català com a llengua pròpia i vehicular de l’Ajuntament, una disposició que havia desaparegut en la redacció inicial d’aquest nou ROM respecte al que estava vigent fins ara”. Finalment, la cap de l’oposició va explicar que la tercera al·legació seva introduïda ha estat una disposició addicional sobre la reforma horària. Roca va voler remarcar que, tot i que ERC-MES donarà suport a l’articulat definitiu per les millores que hi han introduït i perquè “aquest nou ROM és millor que l’anterior”, el seu grup hauria apostat per “modernitzar encara més l’Ajuntament, simplificar els procediments administratius i facilitar de forma molt més notable la participació ciutadana en la governança de la ciutat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia