Medi ambient

Els experts delimiten l'impacte del ‘Tomicus'

Els tècnics situen la zona més afectada per aquest escarabat a les pinedes situades entre Cabrils i Calella

La plaga ja s'ha estès al Vallès Oriental

Els tècnics de la Generalitat han determinat que la zona més afectada per la plaga de l'escarabat Tomicus és la de les pinedes situades entre Cabrils i Calella. La comissió tècnica –formada per propietaris i administracions– està localitzant ara les àrees concretes on hi ha la plaga per fer-hi front i “contenir-la”. Els tècnics van explicar ahir, durant una sessió de treball a Cabrera, que hi ha hagut molta confusió entre la plaga del Tomicus i altres afectacions dels pins com ara “la processionària, el fong o el mateix canvi de color dels arbres”. Per saber si es tracta de Tomicus s'ha de retirar l'escorça dels arbres i observar si hi ha unes galeries “amb unes formes molt concretes”. Si l'arbre està afectat, s'ha de retirar. La Generalitat ha anunciat ajudes de 100.000 euros per combatre la plaga.

En la trobada d'ahir, organitzada pel Consell Comarcal del Maresme, hi van ser presents representats d'una trentena d'ajuntaments i vuit empreses de jardineria. Eloi Beulas, cap de secció de Boscos i Recursos Forestal, va explicar que ja s'han detectat punts afectats per la plaga al Vallès Oriental, i va subratllar la importància d'identificar exactament les àrees afectades pel Tomicus i evitar-ne l'expansió. En aquest sentit, va afirmar que es donava per fet que l'escarabat havia arribat a pinedes de Teià i Alella que posteriorment s'ha vist que estan infectades per un fong. És per això que la sessió d'ahir es va centrar molt en la manera d'identificar l'afectació. Antoni Torrell, tècnic especialista en plagues, va explicar que, en el moment que hi hagi un canvi sobtat del color de l'arbre, s'ha de retirar l'escorça i veure si hi ha unes galeries amb “unes formes molt concretes”. En cas que sigui així, l'arbre s'ha de retirar. El Tomicus –hi va afegir– és un escarabat molt petit que ataca l'arbre fins a matar-lo, aprofitant que està dèbil a causa de la sequera. L'eradicació de la plaga depèn de les condicions climatològiques. “Si vénen anys amb poques pluges, ho tindrem mes difícil”, va assenyalar.

LA FRASE

Si vénen anys amb poques pluges, ho tindrem més difícil per combatre la plaga
Antoni Torrell
tècnic especialista en plagues


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia