Administracions

JOAQUIM FORN

PORTAVEU DEL GRUP DE CIU A L'AJUNTAMENT DE BARCELONA

“Colau s'ha arribat a creure que ha fet una revolució”

“Davant una paràlisi com la que viu Barcelona, està plenament justificat que CiU, ERC i el PSC puguem actuar conjuntament”

“L'actitud de creure que no té el suport polític però sí el popular és d'un populisme com feia temps que no vèiem”

“Si em preguntes si tinc aspiracions, la resposta és que sí”

Dialogar no és que l'alcaldessa truqui un dia al nostre president de grup, es vegin i es facin una foto
Trias també té un paper a jugar en el nostre equip, que segurament no és el d'estar-hi al capdavant
Si l'executiu és incapaç de tirar endavant el que la ciutat demana, ho haurem de fer des de l'oposició

En el moment en què l'oposició al consistori de Barcelona maniobra per fer de contrafort al govern d'Ada Colau, el portaveu i home fort del grup de CiU, Joaquim Forn, explica què hi ha al darrere d'aquesta estratègia.

Encara veu possibilitats de configurar una alternativa, o moció de censura, a Colau?
Hi estem treballant. Continuem tenint reunions amb tots els grups, incloent-hi el PSC, i això ens ha ajudat a tenir un contacte més sovintejat per plantejar alternatives a qüestions que son importants per a la ciutat.
Si calgués, faria govern amb el PP o C's?
Nosaltres el que vam dir és que el que era imprescindible era que en aquesta majoria que volem construir hi hagués ERC i el PSC. I aquesta és el nostra voluntat. És evident que el PSC, en aquests moments, ha fet l'opció d'entrar en el govern de Colau, però continuem creient que entre aquests tres partits hi ha molts possibles punts d'acord. I en una situació de necessitat, crisi, i paràlisi com la que estem vivint a Barcelona, està plenament justificat que aquestes tres formacions puguem actuar conjuntament
A principi de mandat, alguns sectors de dins i fora del partit els van acusar de no haver intentat un moviment semblant. La d'ara, doncs, és una maniobra de correcció?
No. Són coses diferents. La nostra proposta es fa en un moment en què han passat coses importants. D'entrada, cal recordar que la senyora Colau va ser investida amb els vots del PSC, ERC i la CUP, i nosaltres plantegem això en el lmoment que ERC i la CUP han aprovat una reprovació al govern. Per tant, el suport inicial que tenia Colau, no és el mateix que ara. I no només des del punt de vista polític, sinó també social.
En què ha pecat, el govern de Colau?
En prepotència i desconeixement. Prepotència, per pensar que podien actuar com si tinguessin majoria absoluta. Colau s'ha arribat a creure que ha fet un gran canvi o revolució. I la realitat diu que només estan a un regidor i 17.000 vots de nosaltres. I, alhora, han topat amb la realitat. Desconeixien absolutament les regles del joc, i que aquí, per tirar endavant projectes, els has de pactar i aconseguir majories. I és preocupant que davant d'aquesta situació de paràlisi la resposta de Colau sigui dir que, si pogués, convocaria eleccions. Això no va així. Les eleccions seran el 2019 i el que ha de fer l'alcaldessa, ara, és governar. Aquesta actitud de creure que no té el suport polític però sí el popular és una mostra de populisme com feia temps que no vèiem. Però vaja, tampoc ens estranya, perquè és un govern que ve de l'activisme i que es creu que representa la societat sencera, quan Barcelona és molt plural.
Perceben una voluntat de bloqueig respecte a projectes que vostès van impulsar en el govern?
Sí, i aquí també hi ha una diferència capital. Quan nosaltres vam arribar al govern, en Xavier Trias va repetir que s'havia de continuar el que s'havia fet bé abans, i que a l'Ajuntament hi ha gent amb molta vàlua a nivell tècnic i que calia comptar amb ells. La manera d'actuar, però, de Colau i el seu equip, és que tot el que s'ha fet abans, i no només CiU, està mal fet i s'ha de començar de zero. Creuen que la història de Barcelona comença amb la seva entrada al govern.
En aquestes converses que mantenen amb la resta de grups, hi ha una intenció de reivindicar el lideratge de CiU com a oposició?
Més que un intent de liderar-lo, estem exercint una responsabilitat. Si presentem una reprovació al govern, i es guanya, el que no podem fer, com a grup majoritari, és quedar-nos de braços plegats i veure què passa. Tenim un projecte alternatiu per a la ciutat i volem que es compleixi. Si el govern ho paralitza tot i és incapaç de tirar endavant els projectes que la ciutat demana, ho haurà de fer l'oposició. I és el que volem fer. Som l'alternativa política, perquè som qui tenim més regidors a l'oposició, i també volem ser una alternativa social, en què els ciutadans ens reconeguin com el partit que té un model contraposat.
El segon tinent d'alcalde, Jaume Collboni, ja ha manifestat que el govern haurà de fer un esforç per entendre's més amb vostès o Ciutadans. Percep un canvi d'actitud?
Per ells, deu ser una necessitat. Ara bé, això es converteix en retòrica quan no es trasllada a la realitat. Dialogar no és que l'alcaldessa truqui un dia al president del nostre grup, es vegin i es facin una foto. Dialogar vol dir voluntat d'arribar a acords, cedir o acostar posicions. I fins a dia d'avui, això ho hem vist en comptades ocasions.
En la regulació a aprovar sobre establiments turístics, per exemple, podrien anar d'acord amb el PSC?
Sí. He dit que hi ha partits que ens podem posar d'acord en qüestions. La pregunta, aquí, és si BComú està disposada a cedir i a formar part d'aquesta possible majoria.
Blindar el centre de la instal·lació d'allotjaments podria ser un plantejament salomònic per arribar a un acord?
Sí. És evident que hi ha espais on la possibilitat que hi hagi més usos turístics està esgotada. Això ho compartim. El que hem de veure és fins on arriba aquesta limitació, i de quina manera no perdem ocupació o bé de quina manera mantenim uns rendiments, que són molt importants, del turisme. No es pot explicar només una part de la pel·lícula.
Després de la pèrdua de l'alcaldia s'ha dit, mig en broma mig seriosament, que CiU havia de superar un període de dol. Ja l'han deixat enrere?
Sí, absolutament. Era un procés que havíem de passar i no tothom ho afronta de la mateixa manera. Però, ara, tots els regidors ja estan al 100% i amb ganes.
La no-renúncia de Trias, però, transmet un sensació d'interinatge al grup. Hi està d'acord?
D'entrada, s'ha de recordar que Xavier Trias no va dir que marxaria sinó que no seguiria el proper mandat, que no és el mateix. Ell també té un paper a desenvolupar, que segurament no és el d'estar-hi al capdavant, perquè ha cedit aquest paper, en aquest cas a mi.
I que li hagi cedit el lideratge ho hem de llegir en clau successòria?
No, simplement en clau interna. Si a partir d'aquí em preguntes si tinc aspiracions, la resposta és que sí. Ja he dit que la meva voluntat és presentar-me a les primàries. Però el que per nosaltres ha de ser una obsessió és construir aquest model alternatiu, que ja està força construït, i que es vegi.
Si Colau es va reivindicar com una alternativa d'esquerres a Trias, vostès volen ser el mateix des del centredreta?
Això seria caure en el seu parany. Som l'alternativa que vol resoldre els problemes de la ciutat i ho fa perquè té lideratge i ambició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia