Urbanisme

Infraestructures

La llosa del parc Central, ara sí

Tot i que Adif diu que fa un mes i mig que hi treballen, ahir va ser el primer dia que s'hi van veure les màquines de Copcisa

Madrenas va fer una piulada ahir expressant la pèrdua de confiança en l'Estat

La percepció ciutadana és que s'hi treballa si hi ha la maquinària

L'empresa Copcisa, que executa la recuperació urbanística del parc Central –la llosa–, ja ha començat a desembrossar i fer rases al sector. Tot i que les obres van començar oficialment el 22 de novembre, fins ahir no s'havien vist màquines treballant-hi (es veien els de la construcció de l'estació de busos, al subsol del parc, que implicava també treballs a l'exterior. Aquest projecte, però, és de la Generalitat). Una excavadora i diversos tècnics treballaven ahir a la part nord de la llosa, a tocar la plaça de Joan Brossa. Eren treballs per fer rases i desembrossar el perímetre interior de la tanca, ple de vegetació i brutícia per abocaments durant tots els mesos que l'obra ha estat aturada. Al llarg del matí, una tècnica va estar fent també mesuraments topogràfics, i d'altres tècnics resseguien el perímetre per comprovar sobre el terreny les properes intervencions a efectuar.

Des de les setmanes posteriors a la signatura de l'acta de replanteig –data oficial de l'inici d'obres– es van començar a generar dubtes entre els veïns sobre si de veritat s'havia començat o no. De fet, la convicció general era que no, i que un cop més Adif no complia. El regidor responsable del projecte ferroviari de Girona, Carles Ribas, però, assegurava que els tècnics municipals, de l'adjudicatària i d'Adif li confirmaven que, tot i no resultar encara visible, la feina ja havia començat i se seguia el calendari previst (vegeu El Punt Avui del 14 de desembre). Afegia, a més, que el govern estaria amatent a denunciar qualsevol retard que es detectés. En aquell moment, les tasques consistien a aixecar un nou mapa topogràfic per encaixar el projecte i coordinar els serveis afectats.

Les explicacions –i especialment la promesa que fins aquell moment el termini d'execució de l'obra no s'endarreria ni un sol dia– han apaivagat almenys el to de les queixes dels ciutadans.

Un estat de desconfiança

No ha arribat encara, però, l'hora de tapar de terra les 2,5 hectàrees que ocupa la llosa, probablement l'operació que tots els gironins esperen amb impaciència acumulada durant els més de vuit anys que fa que van començar les obres del TAV per la ciutat. Mentre no s'acabi definitivament l'obra i el parc torni a la ciutat, l'ànim ciutadà continua sent de desconfiança cap a l'Estat, tot i la impressió –o esperança– que potser ara sí que hi tornen per acabar-ho.

La recuperació del parc Central s'ha allargat tant en el temps que l'Ajuntament de Girona n'ha acabat assumint part de les obres. El sector de la plaça de Joan Brossa, des del carrer de Santa Eugènia fins a la mateixa llosa; el lateral de la llosa fins al carrer Bisbe Sivilla, bona part ja dins l'àmbit de l'antic parc Central; i la plaça Montserrat són inversions municipals acabades entre l'octubre del 2014 i el febrer del 2015. El govern de Girona haurà de fer front també a la retirada del finger –el passadís que connecta l'estació del tren convencional amb la del TAV–, i a la seva substitució per una marquesina, i a més ha de pagar una taxa a Adif per entrar a fer-ho. Tot plegat, ha reiterat el govern de Girona, es reclamarà a l'Estat, si cal judicialment, un cop acabin els treballs.

LA XIFRA

5
mesos
és el termini d'execució de les obres a la llosa. S'han d'acabar, doncs, l'abril d'aquest any.
22.11.2016
Van començar
oficialment els treballs de reurbanització al sector, tot i que fins ahir no s'hi havia vist maquinària.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia