Medi ambient

Aigua és Vida alerta que la sequera està malmetent l’ecosistema fluvial del Ter

Les dades de setembre i octubre mostren que a Girona està passant encara menys aigua que fa un any

Volen millores en reg i gestió pública de l’aigua

Aigua és Vida continua, després de l’acord assolit aquest estiu entre entitats del territori i el govern en la Mesa del Ter, amb els seus mesuratges diaris del cabal del Ter al seu pas per Girona i, un cop constatat que aquest setembre i octubre està passant encara menys aigua que l’any passat (un 1% menys al setembre i un 5,7% menys a l’octubre), alerta que “la sequera, encara no declarada, està malmetent l’ecosistema fluvial del riu”.

Així, el portaveu de la plataforma a Girona, Pau Masramon, assenyala que “les dessaladores no van al 100% de la capacitat de producció” i que l’actual estat dels embassaments de Sau i Susqueda –“autèntics dipòsits de Barcelona”– és, aproximadament, la meitat de la seva capacitat. Concretament, dijous passat, Sau estava al 47,5% i Susqueda, al 55,5%. Segons Masramon, “uns 20 punts de l’aigua embassada no són utilitzables, ja que s’haurien de fer feines de drenatge i neteja dels embassaments” i, per tant l’aigua disponible és aproximadament del 30% de la capacitat dels pantans. “Això vol dir pocs mesos d’abastament garantit per a Barcelona i la seva àrea metropolitana, de 5 milions d’habitants”, avisa, i hi afegeix que “el resultat per a la conca fluvial del Ter” és “l’aixeta del Pasteral tancada”.

Les dades

El cabal mitjà del Ter a Girona al setembre va ser de 4,18 m³/s, un 1% menys que la mitjana dels registres del mateix mes el 2016 (4,22). Les dades de l’octubre encara han estat pitjors, tant respecte al setembre com a l’any passat: només 3,42 m³/s, un 5,7% menys que un any enrere (3,63). Si ho mirem quinzenalment, la mitjana més recent, la de la segona quinzena d’octubre, és de només 3,30 m³/s, la segona dada quinzenal més baixa des que van començar els mesuratges diaris, el març del 2016 (només rere la primera quinzena de novembre del 2016, en què es va registrar un 3,19).

Reg i gestió pública

Des d’Aigua és Vida volen insistir en “dues mesures cada cop més evidents”: la necessitat d’uns sistemes més efectius de reg en les produccions agràries i la recuperació de la gestió pública de l’aigua. Sobre aquest segon punt, Masramon subratlla que no es pot deixar “en mans d’empreses privades que prioritzen, lògicament, el seu benefici sobre qualsevol consideració ecològica o social” i celebra que l’alcaldessa de Girona hagi mostrat la predisposició del consistori de treballar per la municipalització. “És una bona notícia. Sens dubte. Caldrà seguir-ho”, afirma Masramon, que ofereix tota la col·laboració d’Aigua és Vida “per aconseguir-ho al més aviat possible”. I recorda que “a Girona, les auditories diuen clarament que es perd la meitat de l’aigua pels tubs vells”.

LA XIFRA

3,80
m³/s
és la mitjana de cabal del Ter de setembre i octubre del 2017, un 3,2% menys que el 2016 (3,92 m³/s).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona