Medi ambient

La tortuga babaua es fa lloc a les platges de Tarragona

A la platja Llarga hi han nascut una vintena d'aquests exemplars en perill d'extinció

Ja han localitzat el niu, on encara hi ha tortugues per sortir

La tortuga babaua (Caretta caretta) ha trobat enguany a la costa mediterrània tarragonina un lloc idoni per niar-hi. Tant és així que, més enllà de la posta que una tortuga marina va fer a l'estiu a la platja de l'Arrabassada, aquesta setmana membres de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural han confirmat el naixement d'una vintena d'exemplars de tortugues babaues en una altra platja propera, la platja Llarga. Un fet inaudit, no només perquè es tracta d'una espècie en perill d'extinció, sinó també perquè és la primera vegada que es localitza aquest animal a les costes tarragonines.

Ahir, després d'acordonar la zona en rebre l'avís d'uns particulars que havien trobat dilluns les tortugues prop de l'aigua, tècnics i agents rurals van localitzar el lloc exacte on hi havia el niu. Això permetrà recuperar les closques dels ous que van fer eclosió i intentar rescatar ous i tortugues que no han pogut arribar a la superfície i dur-los als centres de recuperació de la Generalitat. El naixement de les tortugues d'aquesta espècie no es produeix en un sol dia i per això, un cop localitzat el niu, el personal de la xarxa de rescat va poder mesurar i pesar, dimarts a la matinada, una tortuga que tot just emergia a la superfície i extreure-li una mostra genètica. Ara amb l'estudi d'aquestes dades es podrà conèixer més una espècie que està amenaçada. Més enllà de ser la primera vegada que es té constància del naixement de forma natural d'exemplars de tortugues babaues a les costes de Tarragona, hi ha referències d'un naixement semblant al delta de la Tordera fa pocs anys i un cas aïllat a Premià de Mar, així com el d'un exemplar nounat trobat mort el segle passat al delta de l'Ebre. Això converteix el fet en històric perquè demostra que la tortuga babaua pot criar de forma natural a Catalunya, i se'n garanteix així la preservació. I és que, més enllà del naixement de la vintena d'exemplars d'aquesta setmana, encara hi ha pendent el naixement de més cries de la posta que va fer una altra tortuga a la platja de l'Arrabassada el 25 d'agost a la nit, un total de 98 ous traslladats als delta de l'Ebre, on s'incuben.

LA XIFRA

20
exemplars de tortugues babaues s'han localitzat aquesta setmana a Tarragona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona