Medi ambient

Caixes als horts perquè criïn els ratpenats

Barcelona experimenta amb un nou model per eliminar mosquits

La prova es farà a 18 horts urbans municipals

Amb l'objectiu d'acabar amb la població de mosquits l'Ajuntament de Barcelona instal·larà el proper mes 18 caixes niu que han d'afavorir la cria dels ratpenats, un dels principals depredadors dels insectes. Les noves caixes, de fusta i amb una habitabilitat més confortable per a aquests vertebrats, es col·locaran a 18 horts urbans municipals que són conreats principalment per jubilats, que hi passen moltes hores i són susceptibles de patir no només les picades dels mosquits sinó els virus que poden transmetre. “Els ratpenats presten un servei extraordinari als humans”, assegura Margarita Parés, cap del programa de Biodiversitat de l'Ajuntament. “És un animal molt beneficiós pel seu gran poder depredador, ja que en una nit es pot menjar un nombre d'insectes equivalent al 60% del seu pes”, el que podria significar un miler d'exemplars. Una mesura, doncs, per afavorir l'equilibri natural que ha de reduir la població d'espècies tan molestes com el mosquit tigre.

Millors condicions

Les noves caixes, elaborades amb fusta, estaran instal·lades a sobre d'un pal de tres metres d'alçada per tal d'afavorir l'entrada i sortida dels ratpenats, més fàcil que si estiguessin col·locades a arbres o a edificis. L'habitacle usa fusta clara en comptes de formigó i està dissenyat per evitar un excés de calor a l'estiu, ja que les temperatures per sobre dels 40 graus causen una alta mortalitat en les vuit espècies d'aquest animal que viuen a Barcelona. “Cada instal·lació té dues caixes, repartida cadascuna en dos compartiments. Als compartiments es donen diferents condicions a través dels corrents d'aire, de manera que els ratpenats es poden desplaçar si hi ha un excés de calor”, explica Xavier Puig, expert de l'associació Galanthus.

L'objectiu és atreure els animals que ara estan hivernant fora de la ciutat, a coves o cavitats profundes, i que a l'abril tornaran als espais verds de Barcelona. L'Ajuntaments els vol oferir un espai de nidificació que afavoreixi el naixement de les cries al juny. En condicions òptimes, cada caixa niu pot donar servei a 300 exemplars, segons Puig, que destaca que un ratpenat que pesa quatre grams pot menjar cada nit dos grams i mig d'insectes.

La intenció de l'Ajuntament és estudiar el resultat de les noves caixes als horts urbans i a un viver municipal, i si el resultat és positiu s'estudiarà la instal·lació de les torres niu a altres zones verdes que estiguin freqüentades per persones.

El ratpenat té, segons la cap de Biodiversitat de l'Ajuntament, cada cop menys refugis per fer la cria. La davallada de la població al sud d'Europa ha estat important des dels anys 70 del segle passat per l'ús dels pesticides, precisa Puig. Amb aquestes caixes niu es vol afavorir la cria i contribuir a evitar la pèrdua de biodiversitat.

LA FRASE

Els ratpenats són molt beneficiosos perquè mengen molts insectes, sobretot mosquits
Margarita Parés
Cap del programa de biodiversitat de l'Ajuntament


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia