Medi ambient

Fan fora els marxants que embruten la Devesa

Des de fa quinze dies dos policies vigilen que recullin els residus i tinguin llicència

Un paradista estarà dos mesos sense poder parar per no haver netejat

L'Ajuntament de Girona ha expedit una sanció contra un marxant de Girona per no haver deixat el seu lloc net després de desparar. La sanció que se li ha aplicat és de dos mesos sense poder parar al mercat de les ribes del Ter. Aquesta acció és un dels primers resultats d'un nou dispositiu que el consistori ha preparat per garantir, entre altres coses, que els marxants del mercat bisetmanal de la Devesa recullin els residus que generen. La regidora responsable dels mercats, Glòria Plana, va explicar ahir que des de fa quinze dies una parella de policies municipals es passeja pel mercat de les ribes del Ter des de les vuit del matí fins que els marxants han marxat. Aquest equip té entre les seves funcions, amb el suport de l'assentador del mercat, vigilar que els marxants compleixin el reglament en aspectes com ara la neteja o els permisos per parar. Plana assegura que estaran vigilants contra els incompliments de la normativa a fi de garantir l'equilibri entre les activitats que es fan al parc –com ara el mercat esmentat, les atraccions de Fires o els congressos del Palau de Fires– i les necessitats del mateix parc.

La pressió dels veïns

La regidora recorda que l'obligació dels paradistes és recollir tota la brossa que generen i abocar-la als contenidors corresponents. L'incompliment d'aquesta norma és precisament una de les queixes que l'associació de veïns de la Devesa-Güell va traslladar als representants dels grups municipals en una tertúlia que van organitzar dilluns a La Rosaleda. Els veïns van exigir als grups mà dura contra els incompliments de l'ordenança.

En l'aspecte normatiu, el reglament que actualment s'aplica és del 2009. En relació amb el mercat de les ribes del Ter, en l'article 30 assenyala que l'obligació dels marxants és recollir les deixalles i mantenir el lloc net “i en perfectes condicions durant el mercat i en finalitzar el mercat, recollint totes les deixalles que generi la seva pròpia activitat”.

Suspensió de permisos

La falta de netedat en els llocs de venda té la qualificació d'infracció greu, amb una sanció que pot ser de fins a 300 euros i la retirada de la llicència durant un màxim de tres mesos. En cas de reincidència en faltes greus, les infraccions poden ser considerades molt greus. En aquest cas es determinen diverses sancions segons la naturalesa de les infraccions i s'hi inclouen dos casos que poden suposar la suspensió del dret a parar durant terminis de set i deu anys.

Una altra de les activitats que estan generant problemes de neteja són les reunions de desenes de persones els caps de setmana a la zona de l'antic camp de futbol de la Devesa per jugar partits. Els veïns denuncien que hi deixen molta brossa i que fins i tot s'hi fan barbacoes.

10
anys
sense parar preveu com a màxim la normativa en els casos en què hi hagi reincidència d'infraccions greus.
300
euros
o tres mesos sense parar són les sancions màximes per una sola infracció qualificada com a greu.

Treball per fer una gestió integral del parc

Durant la trobada de dilluns dels polítics amb gironins per parlar del parc, els veïns van expressar que no entenien l'endarreriment en l'aprovació del pla especial. Els veïns sostenien que el procés participatiu ja havia decidit com volen els gironins que sigui el parc del futur. El regidor Carles Ribas, però, puntualitzava que el que estan fent ara els tècnics és redactar-lo. En aquesta tasca, els tècnics de l'Ajuntament de Girona estan dedicant esforços a generar una millor coordinació en les activitats que es duen a terme al parc de la Devesa. Aquestes activitats poden ser responsabilitat d'àrees diverses (esports, cultura, activitat econòmica...) i tenir efectes que han de gestionar altres àrees perquè incideixen en la salut dels arbres, la seguretat, la neteja... Tots aquests treballs formen part del procés de redacció del pla especial de la Devesa, que el regidor Ribas s'ha compromès a dur al ple a l'abril. Arran de l'estudi que es du a terme s'han trobat incidències diverses que s'han d'incloure en els paràmetres del pla, o resoldre si n'han de quedar exclosos. Un cas, per exemple, són les pistes de botxes que hi ha a l'extrem est del parc. Algunes d'aquestes pistes no tenen la documentació en regla. L'ordenament de les caixes de llum, la inclusió d'elements –com ara bancs– que evitin que les parades del mercat es posin massa a prop dels arbres, l'adaptació de les activitats al parc “i no del parc a les activitats” (segons va dir el regidor Ribas) són altres qüestions que obliguen a tractar el parc des d'una visió transversal.L'associació de veïns de la Devesa-Güell va convocar la trobada precisament per arrencar un compromís dels grups municipals per resoldre sense més dilacions les problemàtiques que afecten el parc. Una de les grans preocupacions que van expressar els veïns va ser la brutícia que generen activitats com ara el mercat i les Fires. A debat va sortir també la conveniència de traslladar a un altre lloc aquestes activitats, tot i que el regidor responsable de la Devesa, Carles Ribas, va dir que era un assumpte complex. Un dels veïns es va referir a la possibilitat de traslladar el mercat a l'antic parc Central, al sector de la llosa de l'estació del TAV, tal com ja s'havia assenyalat en el passat (vegeu El Punt Avui del 28 d'agost del 2014). Ribas va dir que veïns de la zona del parc Central s'havien mostrat en contra d'aquesta possibilitat, i que també ho havien fet els mateixos marxants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia