Medi ambient

La plana de Vic, en alerta per la mala qualitat de l'aire en l'últim any

Els llargs períodes anticiclònics del 2015 han disparat el nivell de benzopirè, partícules en suspensió i ozó

És la zona de Catalunya amb més afectacions

La situació geogràfica de la plana de Vic, combinada amb les peculiaritats meteorològiques del 2015 –ha estat un any amb molts períodes anticiclònics que fan que la contaminació quedi estancada en aquest punt de Catalunya–, han provocat que s'hagin disparat diversos indicadors de mala qualitat de l'aire en aquesta zona. Segons apunta l'anuari del Departament de Territori i Sostenibilitat, a la plana de Vic no es van complir fins a tres objectius en la qualitat de l'aire, sent la zona de Catalunya amb més alertes. Concretament, es van superar els índexs permesos en ozó, partícules en suspensió i benzopirè.

Pel que fa a l'ozó, a la plana de Vic es va superar el valor objectiu per a la protecció de la salut fins a un màxim de 55 vegades en l'estació de mesurament de Vic, quan el límit permès és de 25 en un any: “És un problema molt complex de resoldre. Està clar que hem de reduir els precursors com els òxids de nitrogen que emetem els humans, però tot hi fer-ho, amb molt poc d'aquest gas es genera molt d'ozó. Som una zona amb molta incidència d'aquest gas entre el maig i el setembre i hem de tenir molta cura en la prevenció”, diu Xavier Querol, de l'Institut del Diagnòstic Ambiental .

Si l'ozó apareix a l'estiu, la nota negativa és que aquest hivern, també més anticiclònic del que és habitual, s'han registrat índexs elevats tant per partícules en suspensió com per benzopirè: “No s'ha d'alarmar la població però sí alertar-la”, diu Querol, que té clar que aquest component, el benzopirè, prové de la mala combustió de biomassa: “Si fomentem un nou combustible com és la biomassa, també ha d'anar acompanyada d'una regulació que asseguri que tant el material com la manera de cremar no genera benzopirè. Això s'ha fet a Dinamarca, Alemanya o Àustria i s'haurà de fer aquí”. A Catalunya, no totes les estacions de mesurament detecten el benzopirè, ja que és molt costós: “Un cop es detecta –va ser a l'estació de Manlleu– pot voler dir que poblacions veïnes tenen el mateix problema i el que cal és regular els possibles focus d'emissió propers.”

El Consell Comarcal d'Osona va aprovar el mes passat una moció per començar a fer accions concretes juntament amb la Generalitat i intentar fer disminuir la contaminació ambiental de la plana.

Millora a Igualada

La capital de l'Anoia té des del 2006 índexs elevats de sulfur d'hidrogen procedents del tractament d'aigües residuals. Després que el 2014 es registressin 59 episodis en què se superaven els 100 micrograms durant mitja hora, el 2015 s'ha reduït fins a vuit.

LA XIFRA

2
anys
feia que no es detectava un alt índex de benzopirè a Catalunya. Va ser el 2013, a la zona de la Plana de Vic.

LES FRASES

Cal una bona regulació en la crema de biomassa per evitar episodis d'alts índex de benzopirè
Xavier Querol
investigador de l'Institut del diagnòstic ambiental (IDAEA)
Hem tingut un 2015 amb més episodis d'anticicló. L'atmosfera no té bona capacitat de dispersió de la contaminació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia