Medi ambient

Uns 80.000 ous de sèpia en incubadora experimental

Els pescadors de l'Escala han recollit els ous dipositats a les xarxes i s'han col·locat en gàbies submergides al mar

A l'Escala, el projecte Sèpia ha iniciat la seva fase més innovadora, que servirà de referent a Europa: la primera fase ha consistit a salvar els ous de sèpia i calamar dipositats a les xarxes dels pescadors. Durant 20 dies, els pescadors han recollit uns 80.000 ous, que la setmana passada s'han col·locat en unes gàbies experimentals que funcionaran com a incubadores fins al naixement dels juvenils.

Fins l'inici del projecte Sèpia, els pescadors retornaven els ous al mar pensant que així els salvaguardaven; en realitat, s'erosionaven, es fracturaven i servien d'aliment als peixos. Ara, els recullen amb afany i dedicació. “Hem aconseguit sensibilitzar el pescador, que fins ara veia els ous com un laboriós treball per netejar les xarxes, però ara, veuen l'ou com a una possibilitat de millorar el futur. Aquest és el gran èxit”, explica Isaac Moya, cocreador del projecte Sèpia.

Per tal de protegir els ous reintroduïts al mar, s'ha contactat amb l'empresa Rycsa, que juntament amb el projecte Sèpia han creat una gàbia que servirà d'incubadora per assegurar que aquests ous puguin descloure amb seguretat. Per tant, tots els juvenils haurien de néixer plegats en aquest oasi cefalòpode.

La incubadora dels ous de calamar fa vuit dies que és calada, ja que desclouen amb anterioritat. Pel que s'ha pogut observar fins ara, té una viabilitat absoluta i hi ha naixements cada dia. Es calcula que a mitjan juny ja hauran nascut. Pel que fa a la incubadora dels ous de sèpia, tot i que en el projecte inicial estava previst fondejar-la simultàniament amb la de calamar, se n'ha hagut de posposar la instal·lació perquè en les proves realitzades en el projecte Sèpia s'ha descobert que calia millorar-la.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia