Administracions

municipal

urbanisme

Montjuïc veu “manipulació” en el pressupost de barri de Girona

L’associació de veïns acusa el govern de Girona de “refer els projectes per adaptar-los a la necessitat de l’Ajuntament”

A Font de la Pólvora atribueixen la falta total de vots al fet de sentir-se desatesos

L’Associació de Veïns de Montjuïc va denunciar ahir la “manipulació i engany” que, a parer seu, han patit en el “desastrós procés” del pressupost participat d’aquest any, una consulta que veuen com “una cortina de fum per fer creure a alguna gent que és partícip de les decisions de la ciutat”. En la carta pública, dirigida al vicealcalde i regidor de Participació, Eduard Berloso, l’associació acusa l’equip de govern de no incloure bona part de les seves propostes en la votació i, pel que fa a les que sí que es van acceptar, refer-les per adaptar-les “a les necessitats de l’Ajuntament”.

L’associació va voler fer aquest pronunciament públic després que Berloso, en el ple de dilluns responent a preguntes de la CUP, digués que hi havia hagut “un error”. Segons l’associació, “no hi va haver només un error, n’hi va haver cinc, que són tots els projectes que es van decidir estudiar en la primera assemblea de barri” a partir de propostes veïnals. Van explicar que en la segona assemblea, la de retorn, es va parlar de quatre projectes i que cap era dels que s’havien tractat anteriorment. “Més tard hem sabut que eren propostes d’anys anteriors”, van afirmar, i es van preguntar si el que fa l’equip de govern de Girona “quan no interessa un projecte” és “recórrer a arxiu fins que en troben un que els interessi”. En la reunió es va decidir tornar a refer els projectes inicials, però al final, van detallar, els que van publicar-se per anar a votació van ser dos “refets de dalt a baix per adaptar-los a les necessitats de l’Ajuntament i no pas a la dels veïns” –la millora de voreres i instal·lació de tanques a la pujada de la Barrufa i l’arranjament del parc i de la zona infantil– i “un tercer que no era una proposta en si sinó un afegit”, que era destinar una petita partida a la festa major del barri. L’associació, que va admetre que ningú va poder anar a la reunió de la comissió mixta en què es presentaven les propostes definitives, va decidir transmetre als veïns el seu malestar i va assenyalar que va ser llavors quan “l’Ajuntament va córrer a intentar frenar el mal humor afegint-hi una de les propostes eliminades; justament la proposta de la junta” (complementar la inversió de l’Ajuntament per la reconstrucció del castell). L’associació es va preguntar si és aquest “l’error” de què parlava Berloso i va subratllar que la proposta es va afegir tard, amb les votacions ja iniciades, i sense documentació al web, i també que “es va dir que es faria una bustiada amb la nova proposta i no s’ha fet mai”.

Les altres dues propostes inicials que no van arribar a votació van ser la millora de la zona de l’estacionament de l’escola Montjuïc, i marcar un itinerari de natura i de descoberta històrica del barri.

Les votacions han fet guanyadora la proposta de millores a la pujada de la Barrufa (amb 121 vots) davant de la reconstrucció del castell (57 vots). Montjuïc ha estat el quart barri amb més participació de la ciutat (9,34%), tot i que ha estat sensiblement més baixa que l’any passat (15,17%).

Font de la Pólvora

D’altra banda, el president de l’Associació de Veïns de Font de la Pólvora, Jaume Marsal, va atribuir ahir que ningú hagi votat el pressupost participat en aquest barri al fet que “la gent veu que l’Ajuntament dona l’esquena al barri”, ja que va dir que està “farta de moltes promeses i pocs fets”. En concret, va detallar, per exemple, que se’ls va prometre més policia, ressalts per alentir la velocitat dels cotxes i treure una tanca a l’avinguda principal que “és un perill per a les motos”, però que res d’això s’ha fet. Al barri hi havia tres projectes a votació, presentats per l’associació, però tampoc cap membre de la junta va votar. El govern ha de decidir ara si els diners es perden o s’acumulen a l’any que ve. La participació sempre ha estat baixa. L’any passat van votar vuit persones.

ERC, la CUP i C’s critiquen el model

L’oposició –excepte el PP– va fer ahir una valoració molt crítica del pressupost de barri, després que la participació hagi caigut a un 4,39%.

Des d’ERC-MES, Maria Mercè Roca va afirmar que “l’actual model està esgotat” i que “si el model no és atractiu la gent no té incentius per participar”. Va insistir que “no pot ser que els veïns hagin de decidir si posar un fanal o arreglar una vorera, això ho hauria de fer l’Ajuntament d’ofici”, sinó que caldria triar “alguna cosa substancial”.

Des de la CUP-Crida per Girona es va culpar el govern del “fracàs” del pressupost, i es va reclamar que es replantegi el sistema en vista del “descontentament veïnal creixent” i que es compleix la moció dels cupaires aprovada el novembre del 2015.

Des de Ciutadans, Pujola també es va dir que “l’Ajuntament no pot fer servir el pressupost participat per traslladar als veïns les seves obligacions” i es va reclamar canviar les bases perquè siguin “més socials”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia