Medi ambient

Passes contra el corc a les Guilleries

Han capturat uns 200 escarabats aquest any en una finca amb l’ús de malles

El treball de laboratori millorarà les trampes

El Consorci Forestal de Catalunya dona per bons els resultats de l’ús de les malles per combatre el corc del suro (Coraebus undatus) en una finca del terme d’Arbúcies, al massís de les Guilleries-Montseny. Aquest any s’han capturat uns 200 escarabats adults, diu el director tècnic del consorci, Josep Maria Tusell.

Les malles van ser instal·lades en una finca on les suredes havien estat atacades. Els escarabats comencen a volar en edat adulta després d’haver fet vida a l’interior de l’arbre –i d’haver-lo danyat– durant un parell d’anys. Segons informa el Consorci Forestal de Catalunya, la plaga del corc provoca que més del 60% de la producció anual del suro a Catalunya no tingui prou qualitat “per a la fabricació de taps per a vi i cava i que s’hagi de destinar a trituració, cosa que provoca unes pèrdues de més de quatre milions d’euros anuals”. Les malles formen part del projecte europeu Life+Suber.

Tusell assenyala que les captures dels insectes –petites larves mentre s’estan dins l’arbre– s’ha de fer quan surten de l’alzina i en el període d’entre quinze dies i tres setmanes que volen per aparellar-se i reproduir-se. “Sol ser a finals de maig.”

Període d’aparellament

Amb els adults vius capturats, es treballarà al laboratori de l’Institut de Química Avançada de Catalunya-Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). S’investigaran les antenes i les parts genitals, entre d’altres, per assajar síntesis de feromones amb l’objectiu de fer la trampa més selectiva: “Es buscarà que tingui un atraient més clar, com ara el color o l’olor.” Les malles també s’han provat aquest any en una finca d’Agullana (Alt Empordà), on s’han capturat uns cent corcs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia