Administracions

Societat

Girona prohibeix a l’exèrcit que participi en l’Expojove

El Patronat de la Fira al·lega que el 2017 va vulnerar la normativa que estableix que no es pot anar uniformat

L’alcaldessa diu que els ha sancionat tres anys perquè hi veuen “intencionalitat”

L’exèrcit es queda sense el seu habitual espai al Saló de la Joventut de Girona, Expojove 2018, que se celebrarà entre l’11 i el 14 d’abril, tant aquest any com en els dos següents, després de ser sancionat pel comitè que regeix la Fira de Mostres, escenari d’aquest esdeveniment. La prohibició de participar en aquesta cita centrada en la formació i ocupació juvenils s’argumenta en l’incompliment de la normativa en l’edició del 2017. La Subdelegació de Defensa a Girona va rebre dimecres la comunicació d’aquest acord després d’haver formalitzat la seva sol·licitud d’admissió com a expositor. La justificació és que l’any passat es va posar com a condició perquè l’exèrcit participés en el saló que els seus representants acudissin uniformats únicament als actes protocol·laris, però que atenguessin els visitants amb vestimenta civil, i que es va incomplir aquest últim apartat. Des de Fira de Girona, segons consta en l’escrit tramès a la Subdelegació de Defensa, es considera que l’exèrcit va incórrer “intencionadament en diversos incompliments de les normes de participació o de les condicions imposades per determinats expositors a Expojove”.

La presència de les forces armades espanyoles en aquesta cita ja va generar controvèrsies l’any passat, com succeeix també actualment en el Saló de l’Ensenyament de Barcelona. En aquell moment es va condicionar la participació en l’Expojove al fet que l’atenció de l’expositor anés a càrrec de “personal no uniformat o civil del ministeri (de Defensa) per preservar les determinacions del codi ètic i evitar l’exhibició d’elements bèl·lics que s’associen inevitablement a l’uniforme militar”. Fira de Girona va assegurar als responsables de les forces armades que la seva intenció no era “vetar la presència de cap organisme o entitat a Expojove, sinó fer complir el codi ètic aprovat pel Patronat de la Fira”. El comitè executiu de l’organisme organitzador de la cita ha recriminat a la Subdelegació de Defensa que “l’única condició de participació imposada es va complir en el moment inicial de l’esdeveniment, al qual van acudir membres de l’exèrcit sense anar uniformats, però més tard el personal que atenia l’estand es va canviar a les mateixes instal·lacions utilitzant l’uniforme militar durant tot el Saló”.

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va explicar ahir que la normativa interna preveia sancionar aquells que la incomplissin amb fins a cinc anys sense poder participar-hi. “Hem acordat tres anys perquè hi veiem intencionalitat”, diu. Tot i que inicialment el personal militar va acudir a la inauguració amb vestimenta civil, “al darrer moment” i de manera “intencionada” van anar a buscar els uniformes i se’ls van posar, diu l’alcaldessa.

No és l’única

Tampoc podrà ser present al Saló una altra entitat que l’any passat va oferir cursos a joves perquè alguns pares van denunciar actituds “sectàries”. Fonts de l’Ajuntament han explicat que hi ha una investigació oberta dels Mossos d’Esquadra i que, per això, s’ha decidit que almenys durant aquesta edició no puguin tenir estand.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia