Infraestructures i serveis

Urbanisme i l’Estat avalen que Vidreres municipalitzi l’aigua

La comissió de Girona aprova el pla especial perquè la xarxa arribi al poble

El 155 fa que el Ministeri intervingui

La gestió municipal del servei de l’aigua ha rebut dos impulsos en els últims dies. La comissió d’Urbanisme de Girona (CUG) ha donat el vistiplau al pla especial per fer dur l’aigua fins al centre del poble que inclou una canonada subterrània que passi per Llagostera, Caldes i Vidreres. I recentment l’Estat espanyol, en virtut de l’article 155, ha avalat la municipalització del servei, aprovada inicialment l’octubre del 2017 per la Generalitat, ara intervinguda pel govern espanyol.

L’equip de govern, de CiU, està decidit a acabar el mandat amb el control directe del servei d’aigua. Per això, ha executat la primera fase de les obres i ben aviat posarà a licitació la segona, detalla el regidor de Serveis i responsable municipal de l’aigua, Francesc Baltrons. La primera fase va consistir en la canonada i la connexió amb el Consorci Costa Brava (CCB) per fer dur aigua des del pantà del Pasteral fins a Vidreres –“si hi ha necessitat”, diu l’edil. Les obres van costar gairebé mig milió d’euros.

Ara s’ha de fer una canonada des de Llagostera, al punt on hi ha l’arqueta feta, fins als dipòsits de Vidreres (passant per Caldes). Posteriorment, hi ha prevista una fase per arribar fins a Can Mundet, des d’on s’impulsaria l’aigua a les urbanitzacions. L’Ajuntament posarà a licitació pel procediment d’urgència la segona fase, d’1,2 milions. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va donar un ajut de mig milió per a les dues fases.

“Camins veïnals”

Un 90% de la canonada de la segona fase, de 12 quilòmetres, discorrerà “per camins veïnals”, indica Baltrons, que hi afegeig que “al tram final, sí que passa en paral·lel” per la instal·lació de les empreses que presten el servei des de fa anys, Rec Madral i Riera de Cabanyes.

A banda de la municipalització de l’aigua, l’Ajuntament preveu que a mitjà termini recepcionarà totes les urbanitzacions del municipi: Aiguaviva, Puigventós i Terrafortuna. De la Goba, ja n’ha fet una recepció parcial.

LA DATA

06.04.18
va ser
el dia que el Consell de Ministres va aprovar, “de manera definitiva”, la municipalització de l’aigua de Vidreres.

LA XIFRA

12
quilòmetres
fa la canonada que durà l’aigua des de l’arqueta del CCB fins al centre del poble, segons el projecte.

“Gestió directa en monopoli”

A l’aval per a la “connexió d’abastament d’aigua potable de Vidreres des de l’artèria Costa Brava [del Consorci del mateix nom]”, aprovat en la comissió d’Urbanisme del 20 de març, s’hi ha afegit un acord del Consell de Ministres, que ha pres les competències de la Generalitat a causa de l’article 155. L’acord del govern del PP desestima el recurs de les societats Rec Madral i Riera de Cabanyes, que s’oposaven a la municipalització del servei. El servei podrà ser de gestió de l’Ajuntament, “en règim de monopoli”, es descriu en l’acord del Consell de Ministres del divendres 6 d’abril. El regidor de serveis i responsable del servei d’aigua, Francesc Baltrons, preveu que la gestió ja pugui ser municipal “el primer trimestre del 2019”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia