Medi ambient

Demanen un canvi de valors en la gestió del litoral del país

El doctor en biologia Josep M. Mallarach alerta a Blanes de la destrucció de platges

“S’ha d’incidir en les causes”

El geòleg i doctor en biologia per la Universitat de Navarra Josep Maria Mallarach va alertar ahir a Blanes que el retrocés de la majoria de platges sorrenques a Catalunya és conseqüència de l’acció humana dels últims 70 anys i que és urgent canviar de valors.

En unes jornades al Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), Mallarach proposa que la geoètica guiï la gestió de futur de les platges i el delta. A causa del temporal Glòria, el delta del riu Tordera ha crescut uns 700 metres.

El CEAB-CSIC, el Campus Patrimoni Cultural i Natural de la Universitat de Girona (UdG) i la plataforma SOS Costa Brava van cloure ahir la segona de les jornades amb què han analitzat la situació posterior al Glòria. Per Mallarach, consultor ambiental, “el procés de regressió i de retrocés de les platges és un efecte d’accions humanes”. “No és un fenomen natural i es basa en uns valors que no s’han fet mai explícits; és evident que han de canviar els valors”, va dir ahir. Va explicar que és el primer cop que es fa una aproximació a la gestió des de la perspectiva de la geoètica.

Trams vulnerables

Mallarach considera que la futura gestió ha d’“anar més enllà dels pal·liatius”. “La resposta ha d’incidir més en les causes, no els efectes.” Si no es canvien les coses –havia explicat en una sala del CEAB–, “d’aquí a trenta anys els trams de costa vulnerables de la Costa Brava passaran de 43 a 74”.

Abans de la intervenció de Mallarach i de tallers d’una vintena de persones provinents d’administracions, sector privat i ecologistes, va parlar, per videoconferència, el tortosí Francesc Bellaubi, geòleg, enginyer tècnic de mines, doctor en ciències naturals i investigador d’una universitat russa.

LA FRASE

El mateix model que es beneficia de les platges és el que les destrueix. Han de canviar els valors
Josep Maria Mallarach
GEÒLEG, DOCTOR EN BIOLOGIA I COORDINADOR DE SILENE


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia