Els nous jutjats de Badalona estaran enllestits en quatre anys

La Generalitat i l'Ajuntament signen l'acord per aixecar l'equipament de can Llamas

Els nous jutjats donaran servei a una població que a hores d'ara és de més de 250.000 persones residents al partit judicial de Badalona, que, a més de la ciutat, també abarca els municipis de Sant Adrià de Besòs i Montgat. L'emplaçament triat, el solar de l'antiga fàbrica de can Llamas, al barri de Coll i Pujol, representa la creació d'un «nou espai de centralitat», com va explicar ahir l'alcalde de Badalona, Jordi Serra (PSC).

El nou equipament tindrà una superfície de 16.000 metres quadrats i, a més d'haver-hi els jutjats existents tindrà espais destinats a serveis com ara l'atenció a les víctimes de violència de gènere i el seguiment de mesures penals alternatives. L'espai projectat, que té un cost estimat de 24 milions d'euros, serà prou gran perquè es pugui incrementar el nombre de jutjats quan calgui.

La signatura del conveni entre la Generalitat i l'Ajuntament de Badalona representa l'inici del procés que ha de culminar amb la construcció del nou edifici de justícia. El primer pas serà treure a concurs el projecte arquitectònic de l'edifici i després vindrà el procés administratiu d'adjudicació i les obres de construcció. Tot plegat pot arribar a allargar-se quatre anys, segons va explicar la consellera, que es va declarar «realista amb els terminis».

Montserrat Tura va explicar que el nou espai permetrà donar resposta a les mancances actuals, perquè va reconèixer que la situació dels dotze jutjats que funcionen a hores d'ara en tres espais diferents «no és la idònia». La consellera es va comprometre a continuar treballant per millorar la situació fins que els nous jutjats no estiguin enllestits i va reconèixer que la dispersió «no és la millor opció». El conveni signat també fixa que seran les dues administracions les que decidiran l'ús definitiu de l'actual seu judicial del carrer d'en Prim.

Els advocats aposten per la mediació

Representants de la delegació a Badalona del Col·legi d'Advocats de Barcelona van aprofitar la presència de la consellera per lliurar-li una carta en què demanen ser partícips del seguiment del projecte. Assenyalen la possibilitat de mantenir reunions directament amb el Departament de Justícia o bé a través de la comissió sobre temes de justícia que es va constituir amb l'Ajuntament. En la mateixa carta també proposen que el nou palau de justícia de Badalona es pugui convertir en equipament de referència a Catalunya en l'àmbit de la mediació. En aquest sentit, Tura també va destacar abans de la signatura del conveni la importància dels processos com ara la mediació per evitar la congestió del sistema judicial i va destacar que «no només cal construir equipaments sinó també agilitzar la justícia».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.