Urbanisme

municipal

patrimoni

Premià tramita la protecció d'una part de Can Sanpere

S'inicia el procés perquè es declari bé cultural d'interès local (BCIL) una porció de les antigues instal·lacions fabrils

Paral·lelament, també s'han suspès les llicències d'enderroc de l'espai

Premià de Mar ha iniciat els tràmits per protegir almenys una part de l'espai que ara ocupa l'antiga fàbrica de Can Sanpere. Concretament, l'Ajuntament ha engegat el procés per declarar bé cultural d'interès local (BCIL) una porció de les instal·lacions, que en total tenen 9.500 metres quadrats, ocupades des de fa més de tres anys i convertides en un centre social.

El regidor d'Urbanisme, Antoni Subirà (CiU), va explicar que la intenció amb aquesta maniobra no és altra que “blindar una part de les dependències per intentar que no es tirin a terra”. D'aquesta manera, Subirà va puntualitzar que, “en el cas que finalment s'entri a enderrocar, la zona declarada com a BCIL no es podrà tocar”. “Ara s'ha de concretar quina part de la superfície es vol declarar BCIL, i aquesta s'haurà d'incloure al POUM”, va afegir-hi el regidor.

Paral·lelament, i també segons va comentar Subirà, l'Ajuntament ha decidit suspendre les llicències d'enderroc de l'antiga fàbrica amb l'objectiu de “renegociar amb certes condicions”. Aquest fet, juntament amb la declaració de BCIL, podria tenir conseqüències jurídiques per als regidors que hi van donar suport, ja que la propietat tenia atorgats permisos d'enderroc. “Les conseqüències poden ser des de tipus econòmic fins a personals per als que vam votar que sí, ja que la propietat ens pot reclamar explicacions per aquesta decisió”, va assegurar Subirà. Per això, tant el PP com C's i el PSC –soci de govern– hi van votar en contra, mentre que la Crida, ICV-EUiA i ERC hi van votar a favor. Per part de CiU, hi va haver disparitat de vot en tots els sentits. Per exemple, l'alcalde, Miquel Buch, va optar per abstenir-se.

LA XIFRA

9.500
metres
quadrats és la superfície total de Can Sanpere, de la qual una part es vol que sigui declarada BCIL.

LA FRASE

S'ha de concretar quina part de la superfície es vol declarar BCIL i s'haurà d'incloure al POUM
Antoni Subirà
Regidor d'Urbanisme de Premià de Mar

Diverses vies obertes

L'inici del procés per tal que una part de l'antiga fàbrica de Can Sanpere sigui declarada BCIL és només una de les vies que s'estan explorant per protegir les antigues instal·lacions, propietat de la constructora Núñez i Navarro, perquè passin a ser un espai públic. Una de les més rellevants va ser la consulta popular que es va celebrar el desembre del 2014, quan l'Ajuntament va decidir iniciar els tràmits d'expropiació de la parcel·la. Més recentment, fa un parell de setmanes, el consistori va anunciar que s'havia enviat una oferta de compra de la finca a Núñez i Navarro per un valor de 4 milions d'euros via correu electrònic.

D'altra banda, la plataforma que defensa que Can Sanpere passi a ser un espai 100% públic va fer una demostració de poder de convocatòria el dia 17 de desembre, quan centenars de persones van sortir al carrer per visibilitzar aquesta reclamació. Tot això, amb la vista posada en el dia 13 de gener, data límit fixada pel jutge perquè es procedeixi al desallotjament de les dependències que ara estan ocupades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona