Urbanisme

Urbanisme

Edifici polèmic a Ciutat Vella

A l'ombra de l'hotel

L'establiment de Núñez i Navarro al carrer del Rec Comtal pren forma i els veïns comencen a tastar “l'engarjolament” a què els sotmetrà l'edifici

Denuncien que els fa perdre visió, assolellament i ventilació i preparen noves accions legals pels perjudicis

L'Ajuntament defensa la legitimitat de l'operació urbanística, investigada per la fiscalia

“Casa meva queda encaixonadadins de l'hotel”, denuncia una veïna de la finca a més afectada

La pintada és petita, però contundent. “L'hotel dels corruptes”, adverteix la frase, que va acompanyada del dibuix d'un escarabat morrut de les palmeres –una espècie invasora– amb la cara del constructor Josep Lluís Núñez. El missatge –que ja ha estat convenientment esborrat– estava situat ben a prop del polèmic hotel que Núñez i Navarro està aixecant al carrer del Rec Comtal, al barri barceloní de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. Fa dos anys que els veïns es van rebel·lar contra la seva construcció, però les obres avancen i l'esquelet de l'edifici, de set plantes, s'alça de forma imponent en aquest solar del saturat districte de Ciutat Vella. L'hotel quedarà a pocs metres de les terrasses i finestres dels veïns directament afectats i aquests comencen a tastar “l'engarjolament” a què els sotmetrà l'edifici, una situació que han denunciat des del principi.

“És una bestialitat d'hotel. Sobrepassa en alçada el nostre bloc, que té sis plantes i ja és molt alt.” Ho explica una de les veïnes que resideix al passatge de Sant Benet, a la finca més afectada per la construcció de l'edifici. Ella viu a l'entresòl i el seu menjador té sortida a una terrassa que, fins ara, donava a un espai obert. “Just davant estan aixecant una prolongació de l'hotel, una construcció decorativa que té la finalitat de tapar la nostra terrassa, amb la pèrdua de visió i de llum que això ens suposarà”, relata. “En un principi –continua–, ens volien posar davant una paret massissa, però hem aconseguit que la facin més oberta; ens han dit que hi col·locaran una mena de persiana que deixarà passar una mica de llum.” Malgrat tot, des de totes les finestres del pis s'hi veu l'estructura de l'edifici. “Casa meva queda encaixonada dins de l'hotel”, afirma de forma molt gràfica la dona. Manté, però, que hi ha altres veïns que es veuran més perjudicats que ella. “Les set plantes de l'hotel s'alçaran a tocar dels menjadors dels veïns de les portes primeres, que donaran a una paret pura i dura”, diu.

La pèrdua de visió, d'assolellament, de ventilació i, en definitiva, de qualitat de vida són alguns dels perjudicis que recull l'exhaustiu informe jurídic que els afectats –representats per l'advocat Daniel Jiménez Schlegl– van presentar a la fiscalia, fa un any. El document acompanyava una denúncia sobre el procés d'aprovació de l'operació urbanística que va permetre iniciar les obres de l'hotel, que va ser presentada per l'associació Veïns en Defensa de la Barcelona Vella, per l'Associació de Veïns del Casc Antic i per la plataforma Aturem l'Hotel al Rec Comtal. Després d'estudiar-la, el fiscal de medi ambient i urbanisme, Antoni Pelegrín, va obrir una investigació , que segueix en curs. Els veïns, però, veuen clar que l'operació es va fer “a mesura dels interessos particulars” del promotor. La qüestió és que, per possibilitar la construcció de l'hotel, l'any 2007, l'Ajuntament va aprovar la modificació d'un pla especial de reforma interior (PERI) del 1986. D'aquesta manera, es va delimitar un nou àmbit que incloïa un solar de Núñez i Navarro situat al carrer del Rec Comtal i es va canviar la qualificació urbanística del sòl per encabir-hi l'hotel. Una requalificació que va permetre que l'edifici guanyés en altura i en nombre de plantes. La reordenació urbanística en el sector havia de permetre construir també habitatge social i obrir el passatge de Sant Benet, però la realitat és que només s'està desenvolupant l'hotel.

“Nosaltres som partidaris que es construeixi habitatge protegit a la ciutat, però no volem que això serveixi per justificar l'interès públic de l'operació”, explica la veïna del passatge de Sant Benet. Els afectats, a més, consideren que no és el lloc adequat per fer-hi pisos, pel poc espai que queda. “La densitat de metres quadrats que volen construir aquí és tremenda; cal que l'Ajuntament faci, primer, un cens de l'habitatge públic que té i que el gestioni adequadament”, assenyala la dona. Els veïns creuen que s'hi haurien de construir equipaments per al barri i que seria un bon lloc per ubicar-hi una escola bressol.

A banda de denunciar el cas a la fiscalia, l'Associació de Veïns del Casc Antic va presentar una queixa a la síndica de Barcelona, fet que va motivar l'elaboració de dos informes per part de l'Ajuntament, un dels serveis jurídics i l'altre dels serveis de planejament. Tots dos rebaten amb duresa els arguments de l'informe jurídic dels afectats i rebutgen la revisió de l'operació urbanística i l'aturada de les obres, com exigien els veïns. “No hi ha motius per considerar que hagi estat fraudulenta o en perjudici de l'interès general, ni s'aprecien indicis de cap comportament delictiu en la tramitació i aprovació”, conclouen. “És un error –afirmen– jutjar amb ulls d'ara actuacions de fa vuit anys. Els interessos públics que llavors es cercaven (entre què, la promoció del turisme com a font de riquesa per a la població), potser no coincideixen amb els d'avui dia, però això no desvirtua el planejament que ho emparava, ni el fa il·legal.” Els veïns asseguren que no se'ls ha notificat la resolució sobre la petició de revisió –si s'ha acceptat o no– i adverteixen que seguiran presentant batalla. De moment, preparen noves accions legals contra l'hotel pels perjudicis que genera.

Protestes veïnals
Les protestes contra l'hotel del Rec Comtal han estat constants des que el veïnat va conèixer l'existència del projecte, considerat un dels símbols de la massificació turística que viu Barcelona. Els veïns han organitzat diverses accions i van recollir prop de 2.000 signatures per exigir l'aturada de les obres.
23
milions
diu l'Ajuntament que hauria de pagar en cas d'aturar les obres de l'hotel, de 99 habitacions. La xifra inclou deu milions de compensació per a la constructora.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona