Infraestructures

Demà començaran les obres de la llançadora a l'aeroport del Prat

Colau lamenta que Foment no hagi coordinat l'anunci amb l'Ajuntament

Les obres del tren llançadora a l'aeroport del Prat, una de les grans infraestructures pendents a Catalunya i llargament reclamada per la Generalitat, començaran demà. Així ho va anunciar ahir la ministra de Foment, Ana Pastor, en una visita a Cornellà, on va admetre que el projecte “no s'hauria d'haver aturat mai” i que ara disposa de pressupost i “ja és una realitat”. Les obres es podran començar a executar després que el Ministeri d'Hisenda va autoritzar, el maig passat, l'assignació dels 220 milions més l'IVA en què està pressupostada l'obra. Si es compleix el calendari –el termini d'execució és de quaranta mesos–, el 2018 es podrà arribar des de Sants a la T1 en disset minuts, i en 23 si se surt des del passeig de Gràcia.

Pastor, en canvi, no va concretar quan es posaran a licitació els accessos ferroviaris al port de Barcelona, i va justificar que està pendent que Adif i Ports de l'Estat signin l'acord definitiu per incloure aquest projecte en el seu pressupost. “S'està discutint la part tècnica, ja que en el projecte conviuen els Ferrocarrils de la Generalitat i els de l'Estat, amb diferents amples de via”, va explicar. La ministra va afirmar que la posada a licitació se signarà un cop s'hagi acordat la part tècnica del projecte.

L'anunci de l'inici de les obres va motivar la crítica de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que es va queixar que Pastor l'hagués fet públic ahir sense haver-lo comunicat abans a l'Ajuntament que presideix. Colau es va mostrar sorpresa perquè l'anunci no s'hagi coordinat abans amb el govern municipal, ja que es tracta d'una infraestructura que afecta directament la ciutat. L'alcaldessa va assegurar, a més, que “la capital de Catalunya té en aquests moments moltes qüestions pendents més urgents i més prioritàries en matèria d'infraestructures”, com ara els accessos ferroviaris al port de Barcelona, les inversions a rodalies i l'estació de la Sagrera.

Qui també es queixa de les obres de la llançadora és Unió de Pagesos, que considera que la connexió ferroviària és “un dany injustificat” al parc agrari del Baix Llobregat. El sindicat assenyala que el tren llançadora transitarà per unes vies pràcticament paral·leles a les que ja existeixen i que connecten l'estació de Sants amb la T2, i afirma que hi ha una duplicitat d'inversió perquè ja hi ha un túnel que ha de fer arribar la línia 9 de metro a la T1.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia