Medi ambient

Medi Ambient

Un mar de tresors

El Vendrell obre, els mesos de juliol i agost, les portes de la reserva marina de la Masia Blanca als ulls curiosos dels aficionats a l'‘snorkel'

Aquesta activitat s'emmarca en el programa de propostes que el municipi adreça al públic familiar

L'objectiu és transmetre els valors del respecte per la natura i l'entorn

La posidònia ha tornat abrotar i el fons marí ha recuperat els colors i la llum que tenia en el passat

Raquel Martos és biòloga. Tots els dies del mes d'agost la podeu trobar a l'aula aquàtica de la reserva marina de la Masia Blanca, al port de Coma-ruga. Allà, Martos explica als visitants els secrets que la protecció de la reserva marina integral de la Masia Blanca ha aportat a la costa del Vendrell des de la seva protecció l'any 1999. Meros, congres, agulles, molls de roca, vaques serranes, escórpores, pops i sípies, a més d'eriçons, estrelles de mar i esponges, cobreixen com una bonica i vistosa catifa 43 hectàrees de superfície marina. Els últims quinze anys, la posidònia ha tornat a brotar i el fons marí ha recuperat els colors i la llum que en el passat havien omplert tota la costa del Baix Penedès.

“Aquesta reserva marina és única perquè no permet ni la pesca tradicional, amb tresmall o palangre, a diferència d'altres reserves que hi ha en diferents indrets del litoral. I això ha provocat una regeneració espectacular d'aquesta zona, que s'ha convertit en un espai ideal per a la cria d'alevins”, explica Martos. Aquests petits oasis marins són grans tresors que permeten la repoblació de les zones adjacents. Per això, els pescadors tradicionals estan contents de veure com es recupera aquest espai. Durant anys, han vist com les xarxes d'arrossegament i la pesca industrial han anat provocant la desertització del fons marí, fins a reduir els prats de posidònia a petites expressions marines del passat, provocant la desaparició del peix i la crisi del sector pesquer artesanal i tradicional.

Quan el visitant arriba a l'aula aquàtica, al port de Coma-ruga, pot veure un vídeo –es passa en diferents idiomes, en funció de la procedència del grup– sobre els punts d'interès del Vendrell i el seu paper com a capital de comarca i la seva relació amb els pobles de l'entorn. El vídeo recull també els efectes de la reserva marina a la costa del Penedès i la importància del petit ecosistema que s'ha generat a la zona de la Masia Blanca. La biodiversitat que s'hi ha implantat l'ha convertida en un mar de tresors, on es poden trobar plantes i espècies que alguns ja donaven per perdudes. Després de veure el vídeo, Raquel Martos contesta les preguntes i resol els dubtes dels visitants i comença la segona part de l'activitat: la immersió. Els visitants es posen el vestit de neoprè, si la temperatura és baixa, i agafen la màscara, el tub i els peus d'ànec que necessitaran després. Des del mateix port surten en barca fins al punt central de la reserva marina. Un cop allà, segueixen les indicacions de la biòloga que els acompanya i gaudeixen d'una experiència única, que mai no decep els aficionats a l'snorkel i engresca els qui ho proven per primera vegada. Poder nedar envoltat de peixos i veure estrelles de mar, eriçons i vaques serranes en el seu hàbitat és tot un espectacle.

Pedagogia en primera persona

Un dels reptes dels treballadors de l'aula aquàtica és allargar la temporada. La bona temperatura de l'aigua durant els mesos de juny, setembre i fins i tot la primera quinzena d'octubre permetria, segons ells, ampliar aquesta activitat i dirigir-la als infants a través de les escoles. Raquel Martos assegura que li encantaria fer l'activitat amb nens. “Han de ser nens d'una certa edat i han de saber nedar per poder participar en l'activitat”, recorda. Però el cert és que tots reconeixen que el públic infantil motiva molt, ja que els valors que transmet l'aula aquàtica van dirigits a fomentar el coneixement i el respecte per la natura i l'entorn.

L'aula aquàtica de la reserva marina de la Masia Blanca va obrir les portes amb la voluntat de fer pedagogia i promoure el turisme ecològic i cultural des del mar. Ara, aquesta proposta s'ha afegit al paquet de propostes lúdiques i formatives del Vendrell com a destinació de turisme familiar: una oferta temptadora que permet descobrir a grans i petits un oasi enmig del mar.

Oportunitats per aprendre
L'aula aquàtica és un espai pedagògic on, a més de difondre coneixements sobre el litoral català, es comparteix el respecte per la natura, pels cicles i per la conservació de l'equilibri sempre necessari. Per això, un dels objectius de l'aula aquàtica és transmetre aquests valors als més petits.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia