Urbanisme

Sant Cugat no descarta la compra de la Torre Negra

L'alcaldessa admet que és una oportunitat per ajudar a protegir-ne l'entorn, però per al govern local no és un tema prioritari

Les 165 hectàrees de la zona estan en litigi amb Núñez i Navarro

L'Ajuntament de Sant Cugat no descarta comprar l'històric edifici de la Torre Negra, una masia romànica que data de l'any 1145 i que es va crear com a fortalesa per defensar l'àmbit territorial del monestir, i que va ser reconstruïda entre els segles XIV i XV. Així ho va manifestar l'alcaldessa del municipi, Mercè Conesa, en declaracions a Cugat.cat , tot i que posteriorment des del consistori van matisar que aquesta només “és una possibilitat” apuntada per l'alcaldessa, però que en aquests moments “no és al damunt de la taula”. Conesa, en les seves declaracions, va explicar que la compra de la finca s'haurà de “valorar i consensuar”, i hi va afegir que, si era un element més per ajudar a “preservar tot aquell entorn, des del municipi es podria fer l'esforç”.

La finca, que està en molt bon estat de conservació i és propietat de la família Rabadà, està en venda per un import de 4,2 milions, segons consta en un web immobiliari, i té una superfície de 1.800 metres quadrats envoltada d'un terreny de 80.000 metres quadrats situats a la serra de Collserola.

I, precisament per la seva ubicació, el consistori fa uns deu anys que intenta evitar que s'urbanitzi el seu entorn natural. Per aquest motiu, manté un litigi obert amb diversos petits propietaris, però sobretot amb el grup empresarial immobiliari Núñez i Navarro, des del 1999, perquè no hi aixequi fins a 2.800 habitatges. L'empresa ha recorregut als tribunals contra decisions i acords de l'Ajuntament que els denegaven els plans d'actuació urbanística i la Generalitat per protegir aquestes 165 hectàrees, com ara modificacions del pla general metropolità (PGM) del 1976 i del pla territorial metropolità de Barcelona del 2010. També va recórrer contra el decret de declaració del Parc Natural de la Serra de Collserola, que incloïa Torre Negra en el seu àmbit, que ara està pendent d'una nova sentència després del recurs que la Generalitat va presentar arran de la denegació del Tribunal Superior de Justícia (TSJC).

I les males relacions per aquesta qüestió també s'han traduït en altres recursos interposats pel grup a altres desenvolupaments urbanístics al municipi, ja que consideren que el govern local s'escuda en la protecció paisatgística de la Torre Negra però fa altres actuacions en indrets semblants com ara Can Matas, Coll Favà i Volpelleres.

De fet, en el darrer ple municipal, que es va fer dilluns passat, es va denegar per unanimitat de tots els grups la sol·licitud presentada per l'empresa Josel SLU, de Núñez i Navarro, de reobrir l'expedient administratiu i d'aprovar el pla d'actuació urbanística modificat respecte al del 1998 per edificar a Torre Negra. El govern municipal recorda que el pla va ser denegat per dos acords del ple el 2008 que van ser validats per sentències del TSJC (2012) i del Suprem (2014), ja que era incompatible amb la modificació del PGM aprovada per la Generalitat el 2012 que qualificava de sòl no urbanitzable la zona.

LA XIFRA

4,2
milions
és el preu de venda de la finca mil·lenària de la Torre Negra i les vuit hectàrees del seu entorn.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia