Urbanisme

Santa Coloma no demolirà per ara la plaça Xavier Valls

L'oposició de la família de l'arquitecte ha fet ajornar l'inici de les obres d'enderroc de l'estructura de formigó ideada pel pare del pla popular

L'Ajuntament ha decidit escoltar una segona opinió

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha decidit ajornar la retirada de l'estructura decorativa de formigó que hi ha al voltant de la plaça de Xavier Valls, que s'havia de començar a enderrocar aquesta mateixa setmana. Els responsables municipals han anunciat que abans de tirar-la endavant escoltaran una segona opinió tècnica per veure si és possible salvar-la, tot i que asseguren que el formigó està malmès i genera problemes d'estabilitat.

El canvi d'estratègia respon a la pressió feta per la família de l'arquitecte Xavier Valls, que dóna nom a la plaça i que va ser l'artífex de l'estructura. Valls, mort en l'atemptat d'Hipercor de l'any 1987, va ser un dels autors del pla popular, que va servir de base per transformar Santa Coloma, i va estar implicat en el moviment veïnal per salvar la masia de can Mariner, a la mateixa plaça, de les urpes de l'especulació immobiliària. La família assegura que no se sabia res de la demolició fins fa pocs dies, quan l'Ajuntament va anunciar una reunió amb els veïns de la zona per explicar-los com aniria el procés que havia de començar a principi de desembre. Manel Valls, germà de l'arquitecte, explica que tota la família s'oposa a la demolició del que consideren una obra emblemàtica. “Treure l'estructura mutila la plaça”, argumenta Valls, que afegeix que es tracta d'una “decisió política” i assegura que la seva postura té el suport de diferents professionals del Col·legi d'Arquitectes i de l'Escola Superior d'Arquitectura. A més, els familiars qüestionen els arguments per enderrocar-la. “Si fos veritat que està tan malament com diuen, haurien prohibit l'accés a la masia de can Mariner i no deixarien que els nens juguessin a la plaça”, manté Valls.

Des de l'Ajuntament expliquen que una part de l'estructura ja es va retirar ara fa deu anys, sense que cap integrant de la família s'hi oposés. “No en sabíem res”, admet Manel Valls. Els serveis tècnics diuen que és a causa d'aquella primera retirada de les peces de l'estructura que quedaven per sobre de les parets mitgeres que la resta de bigues “han començat a mostrar debilitat, perquè treballen de forma diferent”. Mantenen que existeix un informe tècnic que recomana enderrocar l'estructura existent, tot i que, després d'escoltar els arguments de la família, han decidit demanar una segona opinió i han encarregat un estudi a un arquitecte especialitzat. “El farà una empresa independent per evitar contaminacions”, explica el portaveu de la família Valls, que diu que serà “un tècnic de confiança de la família” qui redactarà l'informe.

Un cop es conegui el resultat, l'Ajuntament s'ha compromès a fer una nova reunió amb els veïns, que van estar d'acord amb la paralització de les obres, per explicar-los els resultats. “No serà una decisió estètica, sinó de seguretat”, han assegurat.

LA XIFRA

51.800
euros més IVA
és l'import del cost de la demolició que figura en la fitxa tècnica del projecte.

LA FRASE

Si fos veritat que està tan malament com diuen, haurien prohibit l'accés a la plaça
Manel Valls
Germà de l'arquitecte xavier valls


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia