Medi ambient

Un estudi posa en relleu les 600 espècies de flora i fauna de Constantí

L'atles de la biodiversitat recull més de 400 espècies de flora i 200 vertebrats

El naturalista tarragoní vol difondre el valor ecològic del municipi

Saben què és un Saxicola rubetra? Aquest vertebrat també és conegut com a bitxac rogenc i viu en herbassars i brolles. El llibre Atles de la biodiversitat del terme de Constantí recull les característiques d'aquesta espècie i de
200 vertebrats més, així com 400 espècies de flora d'aquest municipi del Tarragonès.

Al llarg de 35 anys, l'autor d'aquest catàleg, José Antonio Latorre, ha recopilat informació de tot tipus de plantes i animals
de la zona. Vivint a casa dels pares va començar els seus estudis naturalistes, que continuen fins avui, una afició que comparteix amb els seus dos fills.

“La vida moderna i atrafegada no ens ajuda a connectar amb la natura”, explica l'autor en la presentació del llibre. Per aquesta raó, Latorre proposa “aquest punt de vista ecològic”, en què es mostren espècies de rèptils com la serp blanca, amfibis com la granota verda i ocells com el xoriguer. Aquest acostament a la natura comença amb un apartat de geologia i una part de climatologia. Però el gros de la tasca de Latorre arriba amb un estudi minuciós en format de fitxes de més de 600 espècies del terme. La idea de materialitzar aquest atles va començar fa quatre anys i es va anar consolidant gràcies a les consultes a l'Arxiu Històric de Constantí, a més de tota la informació recollida prèviament per l'autor, i amb l'ajuda de col·laboradors a l'hora de fer algunes de les excel·lents fotografies que il·lustren les fitxes. Latorre destaca que la publicació pot ser una eina útil per a les universitats, per als geògrafs i per als enginyers agrònoms. Per a les escoles i el turisme, un passeig per la vil·la romana de Centcelles coneixent les espècies de la zona és una bona aposta per descobrir l'entorn.

Impacte

Després de finalitzar l'estudi, el naturalista conclou: “Constantí ha experimentat un gran impacte en infraestructures en clau mediambiental; el territori està molt fragmentat i la zona litoral està molt castigada.” Per això, el treball no és només una eina tècnica, sinó que també es vol convertir en un referent per donar més importància als espais naturals tant del municipi com de la resta del Camp de Tarragona. Amb aquest projecte, el naturalista vol posar en relleu “el mosaic” que formen els conreus, les séquies, els barrancs i el riu Francolí, i ens recorda que “tenim molta vida i molts valors que hem de conservar”.

Latorre va publicar el llibre Fauna vertebrada del Tarragonès. El 1995, va rebre el III Premi Natura, atorgat per l'AEQT i l'Institut d'Estudis Universitaris Ciutat de Tarragona. També ha participat en estudis col·lectius.

LA FRASE

Constantí ha viscut un gran impacte en clau mediambiental i el territori està molt fragmentat
José Antonio Latorre
Naturalista i autor de l'atles

LES XIFRES

400
espècies
recull l'‘Atles de la biodiversitat del terme de Constantí', del naturalista José Antonio Latorre.
200
vertebrats
apareixen catalogats en les fitxes de l'estudi, des de rèptils fins a amfibis i ocells.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia