Indignació entre els hotelers de la Costa Daurada per la nova llei de prevenció i control ambiental
Critiquen que allarga terminis de concessió de llicències i desincentiva el negoci
La nova normativa, que substitueix la que regulava fins ara la concessió de permisos ambientals per dur a terme qualsevol activitat, en realitat suposa l'aplicació definitiva de la llei 3/1998, que en alguns aspectes ha experimentat fins a tres moratòries des de llavors per aclarir punts poc clars. El resultat final, però, tampoc no ha agradat gens als petits i mitjans empresaris, amb els hotelers tarragonins entre ells. «Han venut que la llei simplificaria tràmits però realment no és així, ens posa molts més pals a les rodes», denunciava la presidenta de l'associació hotelera Salou-Cambrils-la Pineda, M. Eugènia Arbó, després de la jornada que el PP va organitzar dissabte passat a la Pineda per exposar els importants efectes que, segons el diputat Santi Rodríguez, tindrà la llei en l'hostaleria. Els crítics denuncien que autoritzacions que abans s'havien de resoldre en sis mesos ara es podran resoldre en vuit o deu, igual que les llicències d'obertura s'allargaran de quatre a sis mesos «si, com passa a la majoria d'hotels, tenen restaurants o bars musicals que s'han de sotmetre a un altre règim». També lamenten que el silenci administratiu, a més, que fins ara era interpretat com a positiu per al sol·licitant, ara passi a ser negatiu. O que la llei obligui a aplicar sempre «les millors tècniques disponibles» per minimitzar les emissions contaminants, sense tenir en compte si l'empresari ha pogut amortitzar o no les inversions efectuades en un sistema anterior. A més, tal com recordava Arbó, «a banda d'allargar tràmits, ara cada cinc anys et faran passar una inspecció, i cada vuit et poden treure la llicència». «Tot plegat està enrocant tot el sistema productiu català, perquè crea una inseguretat jurídica que desincentiva i fa gairebé impossible que surti algú amb ganes de muntar qualsevol negoci», conclou amb contundència. «Ara els tràmits són més cars i feixucs, s'ha perdut una oportunitat per millorar la competitivitat de les empreses, perquè a més s'ha fet d'esquena al sector turístic», lamenta també Rodríguez.
«Ningú més s'ha atrevit»
Arbó recorda que el que s'ha fet no és més que estendre al conjunt de l'activitat econòmica una norma que fins ara sols s'aplicava a la indústria contaminant, com ara la nuclear o la petroquímica. «No hi ha cap altre país europeu ni comunitat autònoma de l'Estat que s'hagi atrevit a fer-ho», carrega. La presidenta dels hotelers, de fet, va fins i tot més enllà, ja que acusa directament el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa –del qual depèn la direcció general de Turisme– de permetre la reforma malgrat que «és més que conscient que tot plegat no té ni cap ni peus». «La gent està cansada de l'allau de normativa, però continuem on érem», lamenta.
Més fàcil per al 70%
El govern assegura, en canvi, que la nova llei, que «ha seguit un ampli procés de debat entre els grups», significarà una «racionalització i simplificació dels procediments», a més d'una adaptació a les polítiques de la Unió Europea i un major desplegament de la tramitació telemàtica. Així, divideix les activitats econòmiques en cinc règims d'intervenció (autorització ambiental, declaració d'impacte, llicència, comunicació i intervenció), en una escala que simplifica el nivell de control a mesura que es considera que hi ha menys incidència ambiental. Segons això, s'estima que unes 183.000 activitats (el 70% del total) podran posar-se en marxa amb una mera comunicació a l'administració, que, això sí, després es reserva la facultat de retirar el permís si no compleixen algun dels requisits o mesures de control mediambiental.