Medi ambient

MEDI AMBIENT

El CEAB demana “més actuacions” per recuperar el delta de la Tordera

El propietari de La Tordera defensa que el càmping no sigui “zona inundable” perquè no s'incloïa quan es va atermenar el 1971

L'adequació que està fent l'Ajuntament de Blanes al tram final de la desembocadura del riu Tordera “és correcta” segons Rafael Sardà, científic del Centre d'Estudis Avançats de Blanes, però “cal una actuació més profunda”. Per Sardà, les obres necessàries perquè l'indret pugui ser transitable només a peu o en bicicleta i, alhora, la fauna i flora estiguin protegides “haurien d'estar dins d'un pla d'estabilització del delta que inclogui que la zona de càmpings –n'hi ha un a cada banda del riu– torni a ser inundable”. El consistori ha instal·lant una tanca de 280 metres perquè els visitants no puguin accedir al riu i es prohibirà l'accés de vehicles de motor. Per tal de protegir les aus que van al delta en període de nidificació, també es posarà una tanca des del mes d'abril al setembre. Segons el regidor de Medi Ambient de Blanes, Celestino Lillo, “la instal·lació correspondrà un any a Blanes i l'any següent a Malgrat de Mar”. Les obres tenen un cost de més de 29.000 euros, dels quals 20.000 van a càrrec de la Generalitat i la resta va a càrrec del consistori. S'ha fet neteja i desbrossament a la zona i s'hi plantaran 17 arbres d'espècies diverses i 60 arbustos amb sistema de degoteig.

Per Sardà, “ara el delta està en una regressió molt avançada i una hipòtesi de la causa seria la instal·lació de la torre d'electrificació i dels pous que ha posat l'ACA, ja que les estructures n'acceleren l'erosió”. Lillo va informar que sis dels pous es trauran.

LA XIFRA

280
són els metres
de tanca que ha instal·lat l'Ajuntament de Blanes per adequar la desembocadura del riu Tordera.

LA FRASE

Els pous i la caseta d'electrificació provoquen una erosió accelerada de la platja de s'Abanell
Rafael Sardà
CIENTÍFIC DEL CEAB

La Tordera també ha fet actuacions

El director del càmping La Tordera, Marc Monguilod, assegura que la zona inundable “afecta també d'altres càmpings”. Per Monguilod, “les administracions han deixat passar el temps, s'ha sobreexplotat el riu i s'ha massificat la zona”. Destaca que el càmping “ha plantat 1.500 espècies junt amb els naturalistes d'Orchis i ha finançat la torre d'observació”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.