Urbanisme

La trama de Ciutat Vella fa perillar una joia del segle XV

Investiguen si la xarxa de corrupció va donar una llicència per fer un hotel al carrer de la Palla, al Gòtic, de manera irregular

Les obres estan aturades, la llicència, caducada, i mentrestant l'edifici protegit es va deteriorant

El número 19 del carrer de la Palla és una façana desmanegada, amb pintades a les persianes dels baixos, i una bastida i una tela que la tapen i donen a aquest petit carrer del Gòtic un aire tètric. Els nombrosos turistes que hi passen pel davant poc poden imaginar que tenen al davant una façana catalogada del segle XV, que va ser l'antic hospital de Sant Sever. I ni ells ni els comerciants del carrer tampoc imaginen que al darrere d'aquesta façana històrica tan deteriorada hi havia, ordint els seus propis interessos, la trama de corrupció de Ciutat Vella. La xarxa té imputats dos alts funcionaris municipals del districte (Helio Lozano i Elena Ariza) i l'enginyer extern Joaquín Quílez.

El cas del número 19 del carrer de la Palla apareix al sumari que investiga aquesta trama corrupta. Aquí s'hi havia de fer un hotel al qual podrien haver atorgat la llicència de manera irregular. Sota el nom d'Apartaments Sant Sever, havia de ser un hotel de quatre estrelles, en l'època de la “moda” de fer hotels de luxe i chics en ple centre de Barcelona.

Aquest establiment apareix en el sumari esmentat en documentació trobada en escorcolls al despatx de Quílez i a l'ordinador de Lozano. El desembre del 2006, el promotor –Josep Maria Sesplugues– va obtenir la llicència d'hotel. Tres mesos després, el febrer del 2007, li van concedir la llicència d'inici d'obres per adaptar l'edifici.

Les obres van començar, però sempre van anar a batzegades i ritmes estranys, segons l'associació de veïns del Gòtic. Amb tot, ja fa gairebé tres anys que bastida i tela cobreixen l'edifici. “Primer vam sentir que aquí s'hi farien pisos, després un hotel i després apartaments, mai ho vam saber del cert, i ara fa cosa d'un any que les obres estan parades”, afirma un membre de l'associació de comerciants de la Palla.

L'entitat comercial del carrer ha demanat repetidament a l'Ajuntament que faci retirar la bastida i la tela que empantaneguen el pas i fan “sensació d'inseguretat”. Preguntat per aquest diari, el districte de Ciutat Vella ha assegurat que ha ordenat al propietari la seva retirada. Si no ho fa, precisen fonts municipals, “l'Ajuntament ho farà en breu, de manera subsidiària”.

Una altra cosa és parlar d'una possible restauració, que, només de veure'n l'aspecte, sembla que l'edifici demana a crits. La responsabilitat de fer-ho és del propietari, i, en tot cas, el districte analitzarà si pren alguna decisió respecte d'això un cop tot estigui retirat. “En un altre país, és impensable que un immoble de l'època de Colom es trobés en aquest estat”, apunta un comerciant del carrer.

L'hotel no es farà

El futur d'aquest immoble és tèrbol, però si una cosa sembla clara és que l'hotel que s'hi havia projectat no es farà. L'agost del 2009 el districte de Ciutat Vella –aleshores capitanejat per la regidora Itziar González, víctima d'amenaces de la trama corrupta– va iniciar els tràmits per fer caducar la llicència d'hotel, perquè no s'havien fet les obres en el termini legal estipulat. Uns tràmits per fer-la caducar que estan a punt d'acabar.

El promotor de l'hotel va morir l'abril del 2009, i segons les notícies aparegudes en diaris econòmics, els hereus van posar a la venda l'immoble. Un comerciant del carrer confirma que els últims mesos han entrat a la seva botiga fins a “tres senyors diferents que han preguntat” per l'edifici. Aquest diari, però, no ha pogut contactar amb cap dels hereus.

Curiosament, l'estat d'aquest edifici del carrer de la Palla va ser debatut –breument– en un ple de districte el 2007. Responent al convergent Xavier Trias, el regidor del districte, llavors Carles Martí, va indicar que “la tramitació” de la llicència s'estava fent “d'acord amb el procediment i catalogació de l'edifici”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.