El Congrés aprova el nou model de finançament per la mínima

CiU responsabilitza els grups del tripartit de «l'assassinat polític» de l'Estatut

La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, bufava després de l'aprovació de la reforma de la Lofca. Era d'alleujament. El PSOE que s'havia garantit la majoria amb els suports d'ERC, ICV, Coalició Canària, Nafarroa Bai i UPN va suar en veure que un dels seus diputats, el secretari primer de la mesa de la cambra espanyola, Javier Barrero, no era a l'hemicicle. Finalment, tot i l'absència, i gràcies a dues formacions navarreses que gaudeixen de règim foral i, per tant no entren en el nou sistema, van obtenir just els 176 vots necessaris per a la majoria absoluta perquè la modificació tirés endavant, malgrat el rebuig del PP, CiU, el BNG i UPD i les abstencions del PNB i IU. Els socialistes miraven d'esbrinar quines eren les motivacions de Barrero per no ser present en la votació tot i ser al Congrés abans d'estudiar si prenien alguna mesura disciplinària contra ell.

Més enllà de l'anècdota, significativa perquè evidencia la soledat del PSOE, en la discussió, es van poder tornar a sentir, altre cop, els retrets dels favorables i els contraris al model pactat al juliol entre els governs espanyol i català. D'una manera més agra, fins i tot. El portaveu econòmic de la federació nacionalista, Josep Sánchez Llibre, va instar els diputats del PSC, ERC i ICV perquè reconsideressin el seu suport al sistema i els va advertir que, si no ho feien, serien «els responsables de l'assassinat polític de l'Estatut». Les crítiques de CiU són les mateixes que van portar a rebutjar el sistema a l'estiu, entre elles que no compleix l'Estatut, que «castiga» els territoris que fan un major esforç fiscal i que, en definitiva, és «ineficient, injust i discriminatori» i «maltractarà descaradament Catalunya». L'argument del PP, també contrari, és que el model «neix mort» i és «una autèntica agressió als territoris».

«Profeta del desastre»

La intervenció de Sánchez Llibre va indignar socialistes, ecosocialistes i republicans i va fer pujar alguns graus la temperatura del Congrés, fins al punt que, en algun moment, el diputat de CiU es va enfrontar amb la vicepresidenta, la socialista Teresa Cunillera. El portaveu d'ERC a la cambra, Joan Ridao, va acusar-lo de ser el «profeta del desastre» i, girant l'argument de CiU, va apuntar que el tripartit «ha hagut de salvar els mobles» que la federació va «espatllar» amb el pacte Mas-Zapatero. En la mateixa línia es va expressar, des d'ICV, Joan Herrera, que va qualificar de «broma de mal gust» la posició de la federació. La diputada del PSC Montserrat Colldeforn va acusar CiU de votar amb el PP «en contra de l'Estatut».

JOSEP SÁNCHEZ LLIBRE
portaveu de cIu al congrés
«[als grups del tripartit] Si li donen suport seran els responsables de l'assassinat polític de l'Estatut»
JOAN RIDAO
portaveu d'erc al congrés
«S'ha erigit en profeta del desastre. Hem hagut de salvar els mobles i arreglar el que van espatllar»
JOAN HERRERA
portaveu D'icv al congrés
«La posició de CiU és una broma de mal gust»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.