La fusió de Caixa Laietana i Caixa Penedès fixa la seu a Vilafranca i una subseu a Mataró
Les negociacions amb els sindicats es van obrir ahir i afectaran més de 600 llocs de treball i unes 180 oficines del grup
El preacord de fusió entre les dues caixes estableix el pes més gran que té l'entitat del Penedès i fixa a Vilafranca la seu central de la futura entitat resultant de la fusió. Així, a Mataró li pertoca mantenir una subseu. El cap de màrqueting de l'entitat del Maresme, Joan Herrero, mantenia ahir que aquest fet i el procés que s'ha iniciat per a la integració de les dues entitats no hauria de minvar la presència i l'arrelament de l'entitat al territori tal com han expressat des dels gremis empresarials. «Tant l'obra social com les fundacions es mantindran intactes al territori», va manifestar. Des de l'entitat del Maresme es defensa que aquesta és una gran oportunitat de negoci que el que farà és potenciar encara més la seva vinculació a la comarca. «El que hi ha és moltes ganes de començar a treballar», va afirmar Herrero.
Segons l'acord entre les dues entitats, Caixa Penedès controlarà de manera clara els òrgans de govern, com ara l'assemblea general, amb la participació de fins el 63%; Caixa Laietana tindrà el 37% restant. La distribució reflecteix un cop més la diferència en la dimensió que hi ha entre les dues caixes. Tot i això, s'ha volgut augmentar la presència de la Laietana per evitar que es dilueixi en excés i facilitar així l'acord. La presidència de la futura caixa serà rotativa els primers dos anys.
Ahir els sindicats de les dues entitats financeres, la UGT, CCOO i el Sindicat d'Estalvis de Catalunya es van asseure per primer cop amb les direccions i es va constituir la taula de negociació. A partir de la setmana que ve –es reuniran l'11 de desembre– començaran a tractar dels aspectes laborals, com ara la reducció anunciada del 15% de la plantilla, i de les oficines del grup. Això representa la reducció de més de 600 llocs de treball i el tancament de prop d'unes 180 oficines de tot el grup.
Des de l'inici de l'operació de fusió ja es va avançar la intenció d'ajustar aquesta plantilla amb un pla de prejubilacions que cobreixi al màxim el nombre de treballadors dels quals es vol prescindir a partir d'ara. A aquesta mesura menys «traumàtica» se n'hi poden sumar d'altres com ara reduccions de jornades o suspensions temporals de contractes.
Ahir els representants sindicals es van mostrar cauts en la primera presa de contacte i estudiaran amb detall la documentació aportada pel grup. A més de mirar-se amb detall el nombre d'oficines i llocs de treball que es proposen suprimir des dels sindicats de Caixa Laietana, s'haurà de veure com afecta el trasllat de serveis centrals a Vilafranca. «Aquest serà el nostre cavall de batalla», reconeixia ahir el delegat de la UGT de Caixa Laietana, Pere Soler. Els sindicats hauran de defensar els treballadors que fins ara estaven als departaments de la seu central de Mataró i que ara es veuran obligats a marxar per mantenir la seva feina. «No és el mateix canviar d'oficina al poble del costat que haver de fer cada dia prop de noranta quilòmetres per anar a treballar, i això ens preocupa», hi afegia Soler.