Arrenca el darrer període de sessions

La incògnita és si alguns dels projectes pendents, com la llei de vegueries o l'electoral, es tramitaran d'aquí al juliol

El primer ple de l'any inclou la convalidació de dos decrets del govern, un sobre la renda mínima d'inserció social, per ajudar les famílies que s'han quedat sense cap subsidi, i un altre d'ordenació dels equipaments comercials, que adapta la normativa a la directiva europea Bolkenstein i fixa que els municipis només podran autoritzar establiments de fins a 1.300 metres quadrats. L'obertura del període de sessions –des de després de les vacances de Nadal ja hi ha comissions com la de Justícia, on van comparèixer Saura i Baltasar per l'incendi d'Horta– també servirà per portar a la cambra els debats polítics del moment, el més roent serà el de la candidatura d'Ascó per tenir un magatzem de residus nuclears, ja que CiU, ERC i ICV-EUiA tenen previst preguntar al president de la Generalitat durant la sessió de control. El PP li demanarà sobre la situació de la immigració a Catalunya, enllaçant amb la polèmica per l'anunci de l'Ajuntament de Vic –desestimat després de l'informe desfavorable de l'Estat– de no empadronar immigrants sense papers.

La sessió d'avui és la primera de les dotze que la cambra preveu celebrar d'aquí al juliol, quan amb tota probabilitat s'acabarà l'activitat legislativa de la legislatura. La previsió que les eleccions catalanes se celebrin la tardor vinent deixa molt poc marge perquè el Parlament reiniciï la feina al setembre, quan hauria de començar el nou període de sessions. Això planteja moltes incògnites sobre grans projectes del govern que a hores d'ara encara no han sortit del forn de l'executiu, ja que el mateix president del Parlament, Ernest Benach, alertava, diumenge, en una entrevista a aquest diari, que tots els que no comencin la tramitació parlamentària en dues setmanes o, com a molt, un mes, difícilment es podran aprovar en la cambra.

En aquests moments, al Parlament hi ha un total de 18 projectes de llei en tramitació [vegeu fitxa adjunta], entre ells el de pesca i acció marítima, el d'acollida a les persones immigrades i retornades a Catalunya o el de la llengua de signes catalana. Un dels que està a punt d'enllestir el camí a la cambra és el de consultes populars per la via de referèndum, normativa estel·lar d'ERC, de la qual avui s'elaborarà el dictamen perquè pugui anar al ple. La normativa no té el suport de CiU, que la considera «un engany».

Cronòmetre en marxa

El cronòmetre del final de la legislatura està en marxa i el temps corre en contra dels projectes que el govern aprovi a partir d'ara, que tenen el risc de no acabar la tramitació en el Parlament.

Un d'ells és la llei de la Sindicatura de Comptes que el govern havia promès per a finals del 2009 i des de l'executiu situaven, a molt estirar, al gener, termini que no s'ha complert. Un altre dels que està en situació de perill és l'avantprojecte de llei d'organització territorial, que divideix Catalunya en set vegueries. Igualment prevista pel gener, la normativa ha obert un veritable foc territorial que afecta fonamentalment els barons territorials del PSC, que hi són contraris. Des del govern apunten que s'està treballant en la maduració –Montilla la va ajornar perquè no n'estava prou– d'una normativa que esperen que passi per l'executiu «com més aviat millor». Vinculada a aquesta, una de les que s'haurà de veure si s'aprova és la de l'àrea metropolitana de Barcelona i també la llei electoral. L'última es treballa en ponència parlamentària i els grups estan encallats en el futur model català. Es mantenen les diferències entre els partidaris d'un sistema més proporcional –PSC i ICV-EUiA– i els que demanen que es tingui en compte el pes del territori –CiU i ERC–. Queden sis mesos parlamentaris per davant.

De prevenció i seguretat en incendis en establiments, activitat...
De pesca
Del llibre III del Codi Civil, sobre la persona i la família
De consultes populars per la via de referèndum
De l'Agència Catalana de la Inspecció de Treball
D'acollida a les persones immigrades
De drets i oportunitats de la infància i adolescència
De la llengua de signes catalana
Sobre el procediment de designació de senadors que representen la Generalitat al Senat
Del municipi de la Canonja
Del Consell de Governs Locals
De l'Autoritat de Protecció de Dades
De modificació de la llei 21/2000 sobre els drets d'informació sobre la salut
D'ús dels mitjans electrònics al sector públic
De règim jurídic i procediment de les administracions
Del Codi de Consum
Del pla estadístic
D'adequació de normes amb rang de llei a la directiva europea de 12 de desembre de 2006
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.