El nombre de casos atesos a l'Oficina d'Atenció a la Víctima de Girona s'ha doblat en cinc anys
El 90% de les víctimes són dones que han patit maltractaments
L'Oficina d'Atenció a la Víctima del Delicte de Girona, situada al passeig de Canalejas, número 5, de Girona, dóna suport i orientació a totes les persones que, sentint-se víctimes d'algun tipus de delicte, així ho sol·liciten, tant si han presentat com si no han presentat una denúncia. Alhora és també el punt de coordinació territorial de totes les ordres judicials de protecció de les víctimes de violència domèstica. L'any passat es va fer el seguiment de les 538 ordres d'allunyament dictades pels jutges, una xifra lleugerament més baixa que la del 2005, amb 544. Fins al 31 de març d'aquest any, s'han gestionat 124 mesures de protecció.
Quan un jutge dicta algun tipus d'ordre de protecció de la víctima, té l'obligació de comunicar-ho a l'oficina, que es posa en contacte amb la persona que ha estat objecte del delicte i li ofereix suport. Segons la directora dels serveis territorials de Justícia, Carme Sitges, la funció dels professionals és oferir-los assistència, suport emocional i, sobretot, acompanyar la víctima en el procés judicial i assegurar que es compleixin els seus drets. Així, informen la víctima que té dret a assistència legal gratuïta o que pot declarar darrere d'una mampara per evitar fins i tot el contacte visual amb l'agressor. Carme Sitges va indicar ahir, durant la presentació dels resultats de l'activitat, que aquest any es manté l'activitat a l'alça dels darrers sis anys, només trencada l'any passat, en què es van atendre 96 persones menys que l'any 2008. La major part de les víctimes que han estat ateses són del Gironès (142), la Selva (89), el Baix Empordà (69), l'Alt Empordà (66), la Garrotxa (16), el Ripollès (11) i el Pla de l'Estany (9).
ALGUNES DADES
Més autòctones que no pas estrangeres
El nombre de dones que han estat víctimes de violència de gènere i que s'adrecen a aquesta oficina són majoritàriament de nacionalitat espanyola. Després d'aquest col·lectiu, i tot i que sense aportar dades concretes, se situen les marroquines, les romaneses, les bolivianes i les hondurenyes, per aquest ordre. En aquest sentit, tant Sitges com el delegat del govern de la Generalitat a Girona, Jordi Martinoy, van indicar que aquest espectre de nacionalitats és força similar a l'origen de la població estrangera que resideix a les comarques gironines. I amb els anys, l'únic que ha canviat del perfil de les dones que acudeixen a aquesta oficina és que cada cop són més joves. De l'activitat dels darrers anys també cal destacar l'increment del nombre de joves de més de divuit anys que s'han adreçat a l'oficina: dels 632 del 2005 es va passar, l'any passat, als 1.301. I una part important dels joves que s'adrecen a aquesta oficina ho fan per denunciar situacions que podrien acabar degenerant en maltractaments.