Successos

maresme

Acusen d'associació il·lícita un militant de Maulets

Eudald Calvo, portaveu de l'associació independentista al Maresme, hauria estat el suposat líder d'una banda que es dedicava a fer trencadisses a l'estació dels FGC de la Universitat Autònoma

Eudald Calvo, el portaveu de Maulets del Maresme que dimarts va ser detingut pels Mossos d'Esquadra, va quedar ahir en llibertat amb càrrecs. La magistrada del jutjat número 4 de Mataró que el va interrogar va ratificar ahir els delictes pels quals havia quedat retingut: un de danys i un altre d'associació il·lícita per uns fets que es remunten a finals de l'any passat, arran d'unes destrosses que es van fer a l'estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de la Universitat Autònoma de Barcelona durant una protesta d'estudiants contra l'augment de les tarifes del transport públic.

L'única prova, segons va explicar Calvo, que hi ha en contra d'ell és una fotografia en la qual es veu que va participar en la manifestació i que portava un megàfon a la mà. “S'han inventat una pel·lícula per dir que l'Eudald és l'instigador d'una revolta i el líder d'una organització que es dedica a delinquir”, va afegir-hi el seu pare, Oriol Calvo, que ahir al matí juntament amb desenes d'amics, familiars i companys militants van concentrar-se davant dels jutjats de Mataró per donar suport al jove argentoní. El pare tampoc entén perquè el seu fill va haver de passar la nit “a la garjola, quan no n'hi havia cap necessitat ni justificació”. “No és cap perill públic i hauria anat igualment de forma voluntària a declarar”, hi afegeix Oriol Calvo, que assenyala que l'Eudald va quedar detingut quan es va dirigir a la comissaria dels Mossos després que els policies no el trobessin a casa seva. El delicte d'associació il·lícita, que pot comportar de sis a dotze anys de presó, ha sorprès organitzacions i col·lectius de l'esquerra independentista i ahir es van afanyar a denunciar “la persecució política” contra Calvo per la seva condició d'independentista.

Els Mossos d'Esquadra, de la seva banda, expliquen que la detenció del militant de Maulets i membre destacat també del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, es va produir després d'una llarga investigació d'una unitat especial de la comissaria de Cerdanyola del Vallès per esbrinar qui hi havia al darrere dels constants actes vandàlics que hi va haver a l'estació de la Universitat Autònoma. Una operació que encara està en marxa, en la qual no es descarten més actuacions i que dimarts al matí també va permetre detenir un altre jove de 18 anys a Sabadell.

Ferits i un altre detingut

La concentració d'ahir als jutjats de Mataró va ser pacífica i sense aldarulls, però més tensa va ser la de dimarts al vespre, quan es van aplegar una vuitantena de persones davant de la comissaria dels Mossos de la capital del Maresme per protestar contra la detenció del militant de Maulets maresmenc. La manifestació va acabar amb una càrrega de la policia, una desena de ferits lleus i un altre detingut: el germà petit de Calvo, que és menor d'edat. El motiu, segons va explicar el seu pare, va ser que intentava fer una fotografia de l'acte. “El meu fill Adrià es va apropar massa al perímetre que els mossos havien delimitat i que no podíem creuar i un dels agents va donar-li una empenta”, relata. Tot i que els concentrats denuncien que la càrrega va ser “brutal” i “desproporcionada”, els Mossos, en canvi, afirmen que no hi va haver res de tot això i que només “van dispersar-los”. Una operació que també va causar lesions lleus a dos agents. Pel que fa a la detenció del menor, la policia defensa que es va haver de fer a causa de dos delictes: un per atemptat a l'autoritat dels agents i un altre per desordres públics.

LES FRASES

M'han jutjat perquè sóc i milito en una associació i en un sindicat independentista
Eudald Calvo
portaveu de maulets al Maresme

LA DADA

2
detencions són les que s'han fet en l'operació contra el sabotatge a l'estació de la UAB
Els Mossos s'han muntat una pel·lícula per dir que el meu fill és el cap d'una banda que delinqueix
Oriol Calvo
pare de l'eudald

Els atacs a l'estació de la Universitat Autònoma

El tancament de les barreres a l'estació dels FGC de la Universitat Autònoma de Barcelona i l'encariment del preu dels bitllets van comportar un seguit de mobilitzacions dels estudiants en contra d'aquestes mesures. Les primeres protestes van ser el desembre de l'any passat, però, segons expliquen fonts de FGC, les manifestacions es van anar succeint gairebé de manera setmanal. De fet, al febrer ja hi va haver una primera detenció d'un jove durant una d'aquestes actuacions reivindicatives. Els atacs d'individus encaputxats que es dedicaven de tant en tant a trencar els vidres, els monitors, les màquines expenedores i les de validar bitllets sovint de manera inesperada, però també les constants destrosses que es feien quan s'acabaven les concentracions, va fer que els Mossos d'Esquadra de Cerdanyola obrissin una investigació per determinar qui eren els responsables dels actes vandàlics i si eren sempre els mateixos joves.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.