Cultura

Joan Maragall, des dels versos

Una exposició ofereix una visió completa del poeta, que incideix en el seu compromís social i polític

El poeta defensa una Catalunya moderna en contraposició amb l'Espanya que mira enrere

Joan Maragall a través dels seus versos. L'exposició inaugurada ahir al Palau Moja proposa una mirada integral al poeta, que incideix en el seu caràcter compromès, que va exercir de “consciència crítica” de la burgesia catalana, com apunta el comissari de la mostra, Jordi Castellanos. És el primer cop que s'ofereix una mirada integral al poeta, en el moment central de l'Any Maragall, que va començar l'any passat en els 150 anys del seu naixement, i acabarà el 20 de desembre d'enguany, centenari de la seva mort. Una adaptació de la mostra viatjarà a Madrid a la tardor.

Maragall s'expressa en la poesia, que fa emergir l'intel·lectual. La visita arrenca en l'adolescent que es rebel·la, que no vol seguir la línia familiar que el duu a exercir d'industrial, i que vol ser poeta. Una rebel·lió que sempre compaginarà amb la dualitat de ser un home d'ordre en el seu estatus burgès. La lectura de Goethe, les notes autobiogràfiques (que la Institució de les Lletres ha publicat en llibre digital) i el casament amb Clara Noble (amb qui va tenir 13 fills), donen pas al seu compromís polític i social: primer, escrivint articles incòmodes per a la burgesia des del Diario de Barcelona; després, abraçant les tesis del modernisme amb el grup de L'avenç. Un Maragall combatiu que es posiciona en el context conflictiu de principis del segle XX (crisi colonial, entre d'altres) i que defensa una Catalunya moderna enfront l'Espanya de la Restauració que mira enrere. En una selecció acuradíssima de deu poemes, es concentra el missatge maragallià amb els temes bàsics com són els mites, l'amor, la natura i la vida ciutadana. Hi ressonen els tres cants de guerra (Els adéus, Oda a Espanya i Cant del retorn), en què el poeta passa “de l'independentisme al catalanisme iberista”, subratlla Castellanos. La crítica a la burgesia per no assumir les seves responsabilitats socials en la Setmana Tràgica o un xat amb Unamuno són uns altres pilars de la mostra, que acaba amb El cant espiritual, exaltació de la bellesa de la vida.

Joan Maragall. La paraula il·luminada.

Palau moja, fins al 10 de juliol

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a