cultura

la contra

Tarraco, en un cop d'ull

Mini Tarraco permet visitar tots els monuments més emblemàtics de la ciutat en miniatura

Sovint es diu que el món és un mocador, i de mostres, se'n veuen cada dia. És com dir ves quina casualitat, o ves quina coincidència. Dic això perquè ahir al migdia, després de visitar el lloc que tractaré de detallar a continuació, vaig pujar al cotxe, vaig posar la ràdio i precisament parlaven de la cançó que representarà l'Estat espanyol a Eurovisió, titulada Algo pequeñito. Si s'ho pregunten, acabava de sortir de Mini Tarraco, una mena d'exposició dels monuments més visitats de Tarragona, situada en una parcel·la a uns 9 quilòmetres de Tarragona, a tocar dels Pallaresos, concentrats en poc més de 100 metres quadrats. «Tot va començar com una afició del meu pare que hi dedicava hores després que es jubilés», va explicar Wenceslao Maseras, assenyalant l'ermita de Sant Magí de la Brufaganya, la primera de les creacions, predecessora d'onze figures més. No hi falten el pont del Diable, l'amfiteatre, el Pretori, la capçalera del circ, la torre de l'Arquebisbe, la catedral o l'arc de Berà, junt amb l'ermita de Sant Magí de la Brufaganya, l'ermita de la Salut i, com a bon serrallenc, l'església de Sant Pere del barri mariner de Tarragona. Tots fets amb totxanes, ciment i fragments de vidre. Res més.

Ja fa temps que el seu propietari va veure possibilitats de negoci i des de fa un parell de mesos Mini Tarraco ja està obert al públic cada cap de setmana. Està principalment adreçat als nens, sobretot perquè la mida dels monuments, separats i cadascun amb el seu plafó explicatiu en cinc llengües, és perfecta per a la canalla. «Tenen l'oportunitat de veure tots els monuments en un moment i, a més, se'ls explica quin significat tenien gràcies als monitors», recorda Wenceslao. Conscient que la ruta aviat estaria enllestida, la visita a Mini Tarraco es complementa amb jocs de taula romans, tallers, gimcanes i activitats variades en funció de l'edat de la canalla que hi participi, tot i que principalment està orientat als nens i nenes de primària. En un dels extrems de la parcel·la hi ha un fossar amb arena, on s'amaguen objectes romans que al darrere sempre porten inherent el seu joc i la seva explicació corresponent. «Si el nen descobreix una corona la monitora es disfressa de reina i li explica quines funcions tenia en una època concreta», matisa Wenceslao, que remarca que aquestes activitats ja estan incloses en el dossier de cadascuna de les escoles de la comarca del Tarragonès, encara que també reben visites familiars i darrerament també aniversaris. Hi ha diferents tarifes, depenent del temps d'estada i de si es ve en grup escolar o familiar, encara que el principal propòsit és que les visites siguin d'escolars, que surten a 4 euros per nen.

Mini Tarraco està situat en terme del Catllar, tot i que, en termes empresarials, el seu objecte social és difondre la cultura i la història dels monuments de la capital. Al marge que el Consell Comarcal subvenciona l'autocar escolar, de moment, l'únic que està rebent de totes les administracions són «bones intencions», a més del suport exprés del gerent del Patronat de Turisme de Tarragona, Carles Sanz, però de la regidoria de Patrimoni, encara res. «Busquem patrocinadors», diu Wenceslao. Per si de cas, la pròxima obra en marxa és l'església del Catllar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.