Opinió

Integració i cohesió

A Catalunya no tothom s'hi sent prou bé, encara: hi ha guetos. No cal cap estudi específic, per adonar-nos-en. I no només a Salt, Vic o Figueres. Un dels 67 objectius prioritaris –i operatius– del Pla de Govern 2007-2010 (gencat.cat/acordsdegovern), aprovat el 13/3/2007, era afavorir “la integració de la població nouvinguda en una societat cohesionada”. M'he informat d'una situació rellevant: la del Raval barceloní, un barri amb més habitants que qualsevol de les ciutats esmentades. Allà lluiten per “la cohesió social” reduint la marginació i, conseqüentment, els seus perills. Però se n'ha de beneficiar tothom (no només el 50% que són immigrants): o és que els hem de discriminar? El Raval té una de les concentracions de població més altes del món: en poc més d'1 km² hi viuen 46.000 persones: és fàcil calcular-ne la densitat. Després de certs camps de refugiats d'UN, n'és un rècord. Més de 30 països, 10 llengües i –almenys– 9 religions: què s'hi pot fer? Integració? Qui en té, de dret, a integrar un altre? Jo, no.

La literatura sobre immigració és gegantina: Google dóna 13 milions d'entrades –només en català– al concepte immigració i 78.000 a l'expressió textual “estudi sobre la immigració”. Però hem de mirar fets, ja que les paraules se les enduu el vent. Certes conselleries s'equivoquen: integrar no cohesiona pas, necessàriament. La cohesió creix des de dins de les persones: caldria que les aules d'acollida duressin poc, que les activitats només per a immigrants es minimitzessin...

Bescanviar tota la vida la recepta del pa amb tomàquet per la del cuscús, o les sardanes per les danses d'altres indrets, no cohesiona, tampoc nointegra. Pot ajudar –i “que n'és, de maco!”–, però el que cal és diferent: adolescents amb el 4rt d'ESO, pluralitat en equips esportius o celebracions joves, convivència.

Al Raval m'ho han fet veure: allà tenen cura de les persones i les famílies, no l'elaboració de plans integradors. Recordem el Nelson Mandela d'Invictus! Les subvencions han d'anar a activitats per a tothom: si no, s'alimenten els guetos. Per cert, que ho saben vostès si el nostre govern informarà sobre l'objectiu I.5 del Pla 2007?

(*) Professor de filosofia a l'Institut Illa de Rodes (Roses). [email protected]

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.