Palets J. Martorell obre una planta de pèl·let de fusta
L'empresa de Santa Coloma de Farners, una de les més importants de Catalunya en l'àmbit del serrat de fusta i fabricació de palets, crea unes instal·lacions amb capacitat per a fins a 20.000 tones
L'empresa Palets J. Martorell de Santa Coloma de Farners, una de les empreses més importants de Catalunya en l'àmbit del serrat de fusta i la fabricació d'embalatges –palets de fusta–, inaugurarà demà una planta de fabricació de pèl·let de fusta dins el seu complex. La nova planta té una capacitat inicial de 15.000 a 20.000 tones i suposa un pas més en la filosofia del grup de treball d'integració vertical, segons explica el conseller delegat de Palets J. Martorell, Alfons Porro. Segons això, l'empresa, que té una capacitat per transformar 80.000 tones de fusta de pi i una potència calorífica de 2.500 kw/h aconsegueix fer un pas més en el cicle de la fusta: aprofitar les serradures que es fan durant la fabricació dels palets per a la creació de pèl·let. “La idea és ser autosuficients per mantenir una qualitat regular, ja que controlem la nostra fusta; que sigui el mateix tipus de pi, el mateix tipus de tall...”, hi afegeix Porro. Actualment, els troncs de pi que arriben a la planta de Santa Coloma provenen en un cinquanta per cent de boscos catalans i en la mateixa proporció de la muntanya negra de l'Estat francès.
La nova planta de pèl·let ha suposat una forta inversió empresarial, ja que ha requerit nova maquinària, un parell de sitges noves i un assecador Stela de serradures. Tot plegat, s'ha incorporat dins la superfície total del recinte, de 95.000 metres quadrats, i que inclou tant la serradora com la zona d'embalatge, entre d'altres, i en la qual treballen una cinquantena de persones.
Tot i que l'últim mes ja s'ha començat a treballar a la planta de pèl·let fent proves i analitzant el nou material, aquest subproducte encara no s'ha posat al mercat, però s'espera poder-ho fer d'aquí a poques setmanes. Segons Alfons Porro, es començarà per distribuir el producte a Santa Coloma mateix –població que ha manifestat reiteradament el seu suport a la biomassa– i d'allà, obrir-se a noves zones. “Es tracta d'un mercat creixent i que suposa un estalvi d'entre un cinquanta o seixanta per cent en gas o gasoil”, afirma Porro, que, a més, destaca l'estacionalitat del producte i com aquest va lligat també a un canvi de mentalitat del consumidor.
Amb la nova planta de pèl·let, que està previst que inauguri demà a la tarda el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, el grup Joan Martorell fa un pas més en la història d'una serradora de llenya que va néixer el 1963 i que, amb el pas dels anys, s'ha anat adaptant als canvis i ha anat innovant contínuament sense perdre els orígens, tal com ho recorden els dos vells bancs de fusta originaris, que encara ara fan la seva funció.
LA DATA
Palets per a sectors diversos
Pel que fa a la consolidada fabricació d'embalatges (palets de fusta) i la seva capacitat de transformar 80.000 tones de fusta de pi, Palets J. Martorell té clients procedents de sectors diversos, entre els quals destaca el sector petroquímic de Tarragona i derivats, com ara el farmacèutic, i també de l'àrea de Barcelona.
L'empresa, com a tal, no exporta, però els seus palets, com a embalatge, sí que acompanyen productes que viatgen. Per això es tracta de palets homologats i normalitzats, i també d'alguns d'específics per a productes concrets.
A través de contínues inversions en les més modernes tecnologies, l'empresa aconsegueix situar- se a principis des anys noranta com una de les més importants en el sector dels palets de fusta de Catalunya. Palets J. Martorell forma part del grup Joan Martorell, que també inclou Prefabricats de la Selva i Farhian.