El tòxic més perillós i el més confusible
D'entre els bolets tòxics que podem trobar als nostres boscos, n'hi ha dos que són especialment perillosos per diversos motius. L'un, la farinera borda, per la seva alta toxicitat, i l'altre, el fredolic metzinós, perquè és fàcilment confusible amb el fredolic normal.
Ja fa temps que se sap que l'Amanita phalloides, o farinera borda, és un dels pocs bolets que poden arribar a ser mortals; a més, l'alta abundància en els boscos catalans el fa accessible per a qualsevol boletaire. Un dels trucs per descartar-lo d'entrada és arrencar-lo o apartar-ne les fulles que hi puguin quedar a la base, ja que així es podrà apreciar la volva del peu, el tret distintiu que el diferencia d'altres espècies com les puagres.
El fredolic metzinós, tot i no ser mortal, pot provocar vòmits o diarrea al cap de poca estona d'haver-lo consumit. La confusió amb el fredolic comestible l'ha portat a convertir-se en la varietat que més intoxicacions lleus ha causat des que impera la febre del bolet. La clau per no equivocar-se en collir-lo és tenir en compte tres factors: la mida, el lloc on es troba i el peu. El verinós és més petit que el comestible, es troba en terrenys de menys altitud i la base està buida per dins.
Els experts recomanen malfiar-se dels bolets i, si no s'està segur de quin és, no agafar-lo. Un altre consell és no abusar-ne, ja que poden causar indigestió.