cultura

Jordi Amor

ESCRIPTOR

“No s’impulsa prou la creativitat, en general”

M’encantaria escriure una novel·la de 15.000 pàgines ambientada en el 1800

Jordi Amor (Barcelona, 1982) és llicenciat en humanitats per la Universitat Autònoma. Amb aquesta titulació, no és d’estranyar que hagi desenvolupat tot un reguitzell d’activitats relacionades de prop o de lluny amb la literatura i la cultura en general. Ha fet de guia turístic, cambrer, traductor per la Uefa, bibliotecari i professor de català a l’Argentina, on ha viscut molts anys. Amb el seu primer llibre, El forat (L’Altra), va guanyar el premi Documenta 2016, un guardó que dona suport a la nova creació en literatura. El llibre narra la història d’un noi barceloní de 23 anys perdut completament en una vida que no sap ben bé com viure.

Veient el seu currículum, es nota que ha hagut de fer una mica de tot. Escriure ha estat una aposta de risc o hi veu un camí?
Hi veig un camí arriscat; escriure és una experiència preciosa, maquíssima, però alhora força exigent, demana temps, atenció, paciència, dedicació... factors que a vegades no són fàcils de trobar.
Com afronta el panorama literari actual? El segueix o va per lliure?
Vaig força per lliure; he estat una temporada llarga vivint a l’estranger i ha estat, una mica, com viure a la lluna de València. Ara, arran de tornar a Barcelona, he estat llegint algunes coses del panorama. I, tot i que en general soc lector de prosa, crec que hi ha molta ebullició en el món poètic. No em canso de recomanar la Blanca Llum Vidal o la Maria Cabrera o el Martí Sales. També tinc moltes ganes de llegir l’últim llibre del Max Besora o del Raül Garrigasait.
Com a escriptor jove, creu que s’ha de fer taula rasa (renegar dels clàssics i començar de zero) o bé anar ben preparat (conèixer a fons la tradició) per trepitjar ferm?
Crec que cadascú ha de seguir el seu propi camí, el que li surti. Personalment, m’agrada llegir els clàssics perquè és com (o, directament, és) sentir parlar els fantasmes, les veus dels morts, el territori de la ultratomba, els nostres avantpassats. També és veritat que no tots els clàssics m’agraden. Amb un parell de birres a sobre en puc dir de grosses, criticar-ne més d’un (i a vegades, en rellegir-lo o conèixer un text nou, he de rectificar), però em sembla que sempre és molt sa visitar-los i passar una estona amb ells, familiaritzar-t’hi.
Quines són les principals dificultats que veu com a escriptor novell?
Trobar o tenir temps. Un ha de guanyar-se la vida, pagar un lloguer i un llarg (i, sovint, molest) etcètera.
Abans els escriptors havien de caure en gràcia a la crítica (per dir-ho d’alguna manera) per fer carrera. Avui sembla que cal dominar les xarxes. Què en pensa?
Soc una mica aixafaterrossos (paraula que acabo de trobar i me n’he enamorat), és a dir, una mica primitiu i no m’hi sento còmode. Tinc telèfon fix a casa i funciona, i amb això en tinc prou. Tot el que hagi de dir o explicar ho faig al bar. També parlo des de la ignorància: no he tingut mai Twitter, ni Facebook, ni res semblant, i segur que hi ha persones que hi fan coses meravelloses, però a mi no em criden gens l’atenció.
Amb la novel·la ‘El forat’ va guanyar el premi Documenta 2016. Creu que s’impulsa prou la creativitat literària entre els joves?
Crec que no s’impulsa prou la creativitat en general. Ni per escriure, ni per llegir, ni per jugar a escacs o a hoquei o fer ganxet. Per mirar (i parlar) de futbol, sí. Jo, al premi Documenta (a la llibreria i a L’Altra Editorial) li estic immensament agraït perquè van ser un estímul importantíssim per acabar de donar forma a un text que feia temps que tenia entre mans.
Quins altres projectes té ara entre mans?
Ara estic traduint i està resultant una feina molt interessant. És com quan un músic versiona la cançó d’un altre, la partitura i la lletra ja estan fetes, únicament l’ha de tocar perquè soni bé. Pel que fa als projectes més personals, m’encantaria escriure una novel·la de 15.000 pàgines ambientada en el 1800; però, com diu el vell acudit, l’única manera de fer riure Déu és explicant-li els teus plans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]