Música

Cultura

Leiva: “Conec Empúries i tocar-hi és un gran privilegi”

El músic madrileny presentarà diumenge el seu tercer disc en solitari, ‘Monstruos’, al fòrum romà, amb una banda de vuit músics

Anuncia un “canvi d’era” després de tancar la trilogia

Leiva ha actuat recentment amb Joaquín Sabina –ha obert alguns dels seus concerts només amb la guitarra acústica i un concepte “totalment dylanià”, i després també acompanya el cantautor en alguns temes– en un auditori amb tanta història com el Royal Albert Hall londinenc, i el 9 de setembre repetirà l’experiència en un altre temple de la música, l’Olympia de París. Però, evidentment, entre el Royal Albert Hall i l’Olympia no sumen tants anys, ni de lluny, com el mil·lenari fòrum romà d’Empúries, on Leiva actuarà diumenge vinent (22 h, 26 euros) per tancar el festival Concerts a Empúries , que organitza TEM Productions en aquest emblemàtic jaciment arqueològic. “Conec Empúries com a visitant, però em faltava sortir-hi a l’escenari. L’altre dia parlàvem a la furgoneta amb els músics del grup del privilegi que tenim en ocasions de poder tocar en llocs amb tantíssima història com Empúries. Perquè en el nostre ofici hi ha el perill de caure en la inèrcia i la monotonia de les gires i no valorar prou aquestes coses, i jo intento ser-ne molt conscient. Hi anem amb molta il·lusió. A més, després aprofitarem per quedar-nos uns dies a Cadaqués. M’encanta tota aquesta zona: Roses, el Port de la Selva... Tot i que, per mi, potser l’agost no és la millor època per visitar-la”, explica Leiva, que actuarà diumenge a Empúries amb la seva Leiband habitual: un potent grup de vuit músics, amb vents inclosos, que reprodueix en directe tota l’energia i els arranjaments del seu últim disc, Monstruos (2016). “Des que vaig publicar el meu primer disc en solitari, Diciembre (2012), vaig decidir fer l’aposta, una mica suïcida, de portar una banda amb metalls, perquè per mi els vents no són detalls esporàdics sinó que tenen un pes important en les cançons. És una despesa que no sempre et pots permetre i, de fet, al principi ho vaig pagar car, perquè estava per sobre de les meves possibilitats. Però aquest era exactament el so que buscava”, explica l’excomponent de Pereza, un dels grups de més èxit del rock espanyol durant la dècada anterior.

De quins monstres parla en el seu disc? “Són els monstres i fantasmes que tens sempre al darrere i que no tenen resposta, les pors i els vertígens amb els quals has d’aprendre a conviure i que jo he transformat en cançons per explicar com es viu la vida des del punt de vista d’un aprensiu.” Una possible por era si estaria a l’altura de la proposta que li va fer Sabina perquè produís i compongués bona part de les músiques del seu últim disc. “Ell es va encarregar de trencar de seguida les barreres entre el mestre i l’aprenent, i vam ser simplement amics treballant junts durant mesos.”

Tornant a la seva obra, diu Leiva que amb Monstruos tanca “una espècie de trilogia, després de la qual arribarà un canvi d’era, no perquè hagi de canviar el meu so, perquè les cançons es van vestint soles, sinó perquè ara ja sé on soc respecte al món, i sento que ja no haig de demostrar res.” Per acabar, diu que la Leiband i ell arriben a Empúries en el millor moment, a l’equador de la gira, “ben engreixats i encara no cremats”.

Els Amics, Blaumut i més

Els concerts al fòrum romà d’Empúries comencen avui amb Els Amics de les Arts, que hi actuaran amb les entrades gairebé exhaurides (22 h, 26 euros), en un concert que obrirà el duet catalanomexicà Clementina . El festival continuarà demà amb Blaumut (22 h, 20 euros), que tindrà com a teloner un altre grup revelació, Pantaleó .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA