Patrimoni

Cultura

Canet, Reus i Barcelona s’uneixen per reivindicar Lluís Domènech i Montaner

Creen un ens per difondre la figura i l’obra de l’arquitecte modernista

Treballen per a la celebració de l’Any Domènech i Montaner el 2023

Canet, Reus i Barcelona reuneixen la major part i la més representativa de l’obra arquitectònica d’un dels artífexs del modernisme, Lluís Domènech i Montaner. Ahir, amb la voluntat d’escenificar el treball conjunt per difondre la figura i el llegat de l’arquitecte, van presentar la Taula Lluís Domènech i Montaner, que també té el suport i la col·laboració del Centre d’Estudis Domènech i Montaner –situat a Canet i responsable de la iniciativa– i de la Fundació Domènech i Montaner.

Aquest grup de treball “coordinat i mancomunat” té com a principal objectiu dissenyar la celebració del centenari de la mort de l’arquitecte l’any 2023 promovent que es declari Any Domènech i Montaner.

En aquest període, però, hi ha el ferm compromís de dur a terme un seguit d’activitats amb ressò nacional. “La més propera és la celebració del I Simposi Domènech i Montaner, de caràcter científic, el 6 i 7 d’octubre a Reus”, va anunciar el regidor de Cultura de Canet, Pere Xirau (Canetencs Independents). Aquesta trobada, de periodicitat biennal, tindrà com a seu Canet el 2019 i Barcelona el 2021.

“A la Taula Domènech i Montaner hi som els que hi hem de ser, però promovem la col·laboració d’altres municipis amb obra de l’arquitecte, institucions interessades i propietaris d’edificis, amb la voluntat que tingui el màxim ressò”, comenta Pere Xirau. Els camps en els quals es vol treballar són diversos i abracen des de la promoció turística fins a la investigació, la protecció del patrimoni o la divulgació. En aquest sentit, Xirau enumera els “deures” que s’ha imposat la taula. “Es demanarà a la Generalitat la declaració del 2023 com a Any Domènech i Montaner, es vol establir el 27 de desembre com a dia de l’arquitecte ja que va ser el del seu naixement i el de la seva mort, i es vol crear un web específic”, explica el regidor.

Paral·lelament es vol obrir una línia de treball amb les escoles de cadascun dels municipis i posar en marxa una ruta Domènech i Montaner estable. “Creiem que ja és hora d’equiparar Domènech i Montaner amb altres grans noms del modernisme”, diu Xirau.

LA FRASE

Creiem que ja és hora d’equiparar Domènech i Montaner amb altres grans noms del modernisme
Pere Xirau
regidor de cultura de l’ajuntament de canet de mar

LA DATA

2019
és l’any
que se celebrarà el II Simposi sobre Domènech i Montaner, a Canet; el primer es fa aquest octubre a Reus.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia