cultura

CIÈNCIA & ROLL

David Bueno i Torrens

Edu-eco-art

L’intel·lectual polifacètic no és cosa del passat. A finals de setembre ens va visitar Brandon Ballengée i ens va obsequiar amb una conferència a la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. Se’n fan moltes, de conferències, de tots tipus. La potència científica, cultural, humanística i artística de Catalunya competeix a la primera divisió mundial, fins i tot si la comparem amb les zones més capdavanteres d’Europa i Nord-amèrica. Aquesta conferència, però, va cridar la meva atenció per un motiu: la pluridisciplinaritat i la transversalitat del treball de Ballengée. És artista visual, biòleg i educador mediambiental.

Com a biòleg, és investigador al departament de ciències biològiques de la Universitat de Louisiana (EUA). Estudia l’impacte sobre la vida marina del vessament de petroli que es va produir al golf de Mèxic el 2010, a la plataforma Deepwater Horizon. És possible que ho tingueu present per la pel·lícula Marea negra (2016), protagonitzada per Mark Wahlberg, Kurt Russell, Kate Hudson i John Malkovich. Relata els fets tràgics que van desencadenar el vessament.

En el darrer treball científic publicat per Ballengée, a la revista especialitzada Biodiversity Data Journal, ha analitzat els efectes d’aquest vessament durant un període de cinc anys sobre 77 espècies de peixos endèmics del golf de Mèxic.

La major part de treballs científics especialitzats, però, no arriben al públic general. No és el cas de Ballengée, que utilitza la seva vessant artística per implicar tothom en la lluita per salvaguardar la natura. S’inspira i utilitza el material de la seva recerca per crear obres explícites i compromeses amb l’ecologia, com per exemple una sèrie de fotografies d’amfibis transparentats amb una tècnica que permet veure els ossos i els cartílags a través de la carn, els quals presenten deformitats del desenvolupament degudes a influències mediambientals. De fet, els seus primers treballs científics aborden aquesta temàtica. També practica el dibuix i la pintura, on destaquen quadres d’espècies extingides, i l’escultura feta amb elements naturals. Hi ha obres seves exposades en trenta-tres museus, com ara el Museu d’Història Natural de Nova York.

I, per acostar-se encara més al públic i portar les persones cap a la natura, dirigeix projectes de ciència ciutadana, en els quals els mateixos participants, a banda d’incrementar la seva cultura científica, participen directament i activament en la recollida de mostres i de dades per incrementar el coneixement global sobre els ecosistemes dels indrets on viuen. Per sort, l’intel·lectual polifacètic i, a més, compromès amb la natura i la societat, no és cosa del passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia