cultura

cIÈNCIA

dAVID bUENO I tORRENS

Històries i històries

Un dels aspectes més interessants de la història és que no hi ha mai una única història, sinó la suma de moltes històries que s’entrellacen. Històries convergents, divergents o paral·leles, que es ramifiquen o s’engruixeixen sinergèticament, que arrelen en camps molts diversos. Aquest mes us proposo dos llibres que són la suma de moltes històries que, des del passat, ens projecten necessàriament cap el futur.

Descobriments excepcionals

La ciència és un conjunt de coneixences sistematitzades obtingudes amb l’aplicació del mètode científic que, per definició, resta tothora inacabada. Sempre hi ha nous descobriments a fer, noves preguntes a respondre i nous experiments a realitzar. Els quals, tanmateix, es recolzen en descobriments, en preguntes i en experiments previs, realitzats per una munió de científics. La ciència té una història, que és la suma de les històries de molts moments excepcionals, ments prodigioses i grans descobriments.

La història de la ciència com mai te l’han explicada, d’Ignasi Llorente, és un llibre singular que ens acosta a la ciència mitjançant la recreació seminovel·lada d’episodis significatius en les vides dels científics. D’aquesta manera, aportant el factor humà, desmunta mites absurds al voltant d’ells, les seves idees i els seus avenços. I alhora fa entendre la importància històrica de cada científic i el quid de cada nova teoria. A través de converses fictícies molt fluides entre ells i amb altres persones, descobrirem les recerques i descobertes de Tales de Milet, Galileu, Darwin, Newton, Einstein, Heisenberg i molts altres.

Despullar el canvi climàtic

Una de les històries que sovint s’explica als més menuts és la de Pere i el llop: després de repetir nombroses vegades que venia el llop, quan finalment ho va fer ningú no li va fer cas. Una cosa similar podria arribar a passar amb els avisos sobre com l’activitat humana desmesurada ens aboca a un canvi climàtic. Però el tema és prou seriós per no fer-ne cap broma, i per anar-nos-ho repetint fins que n’agafem consciència. Perquè el canvi climàtic ja no és una amenaça de futur, sinó una realitat actual ben incòmoda que comporta un dels problemes més grans ambientals, socials i econòmics del nostre temps.

A 100 qüestions per entendre el canvi climàtic, Jordi Mazon i Marcel Costa ens introdueixen detalladament en les causes, les conseqüències i les possibles solucions d’aquest atzucac, abordant-lo des de tots els vessants. Sense alarmismes, però amb tota la fermesa i determinació que neix de la seva expertesa. Mazon és físic, autor de llibres de divulgació científica i president de l’Associació Catalana de Meteorologia. Costa, al seu torn, és biòleg i afeccionat a la meteorologia, autor i coautor de llibres de text i de divulgació científica i membre de la Junta de l’Associació Catalana d’Observadors Meteorològics.

En aquest llibre el lector trobarà la resposta a 100 preguntes cabdals sobre el canvi climàtic, cent petites històries que en conjunt basteixen tot el coneixement bàsic necessari sobre el tema: què és el clima i per què varia; per què estem immersos en un canvi climàtic de primera magnitud i quines conseqüències tindrà; quin és el paper de l’activitat humana en aquesta crisi mediambiental, social i econòmica; quines mesures es poden prendre, a nivell individual i social, per reduir l’efecte hivernacle, i quina és la millor manera d’adaptar-se al nou escenari climàtic, entre moltes altres qüestions i curiositats.

La història de la ciència com mai te l’han explicat
Ignasi Llorente
Editorial: Angle Barcelona, 2018 Pàgines: 272 Preu: 17,90 euros
100 qüestions per entendre el canvi climàtic
Jordi Mazon i Marcel Costa
Editorial: Cossetània Valls, 2018 Pàgines: 248 Preu: 15,20 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Josep Maria Sebastian: “Tots els crims són de proximitat... per a algú segur”

campdevànol
música

La cantant kurda Aynur Dogan encapçala el FIMPT de Vilanova i la Geltrú

vilanova i la geltrú
MÚSICA

La periodista empordanesa Georgina Arnau debuta en la música com Genna amb ‘El pacte’

castelló d'E.
art

El ‘Bestiari’ de Carlos Casas porta a Venècia sons i imatges d’onze parcs naturals catalans

venècia
Crítica

Quant n’hem d’aprendre!

música

Cala Vento guanya amb ‘Casa Linda’ els Premis Min al millor disc de rock i al millor disc de l’any

torroella / figueres
guardó

Raimon rebrà el Premi Prat de la Riba 2024 de l'IEC la diada de Sant Jordi

barcelona
Cultura

Mor Feliu Trujillo, prestigiós ceramista artístic d’Esparreguera

TEATRE

Gorina trasllada a ‘Ifigènia’ el dolor de totes les dones sacrificades

BARCELONA