Cultura

El jutjat de Barbastre ordena al Museu de Lleida lliurar a l’Aragó els 111 bens abans del 15 de febrer

Accepta l’execució provisional de la sentència i alerta de la imposició de sancions en cas d’incompliment

El jutjat número 1 de Barbastre ha ordenat lliurar a l’Aragó les 111 obres de les parròquies de la Franja que hi ha al Museu de Lleida abans del 15 de febrer. Ho recull la interlocutòria emesa aquest dijous en què el jutge accepta la petició de la part aragonesa que reclamava l’execució provisional de la sentència del 10 de desembre de 2019. En la interlocutòria, el jutge també alerta que si s’incompleix aquesta ordre es podrien imposar multes mensuals i que es podria incórrer en responsabilitat penal. El Plenari del Consorci del Museu de Lleida convocarà una reunió extraordinària urgent per decidir quines accions es prenen. Tot i que la decisió no es pot recórrer, el jutge els dona 5 dies perquè la part catalana hi mostri la seva oposició.

En l’escrit, el titular del jutjat número 1 de Barbastre justifica la decisió tenint en compte que la part denunciant “ha acreditat” la propietat de les peces. A més, explica que es fixa un termini, abans del 15 de febrer de 2021, tenint en compte la quantitat d’obres i per garantir que el trasllat es faci “garantint-ne la integritat” i seguint els “estàndards museístics” per evitar cap d’any a les peces.

El Bisbat de Barbastre-Montsó i la Diputació General d’Aragó (DGA) van presentar el 24 de novembre escrits al jutjat número 1 de Barbastre per demanar l’execució provisional de la sentència que obliga a lliurar les 111 peces d’art que hi ha al Museu de Lleida a les parròquies de la diòcesi Barbastre-Montsó. Es tractava d’un pas similar a la que es va fer amb les peces de Sixena, quan es van lliurar al 2017, en base a una execució provisional d’una sentència, amb l’entrada al Museu de la Guàrdia Civil en ple 155.

La petició judicial del Bisbat de Barbastre-Montsó i la DGA es feia després que tant el Bisbat de Lleida com la Generalitat i el Consorci del Museu de Lleida presentessin els recursos respectius davant l’Audiència Provincial d’Osca contra la sentència que va sortir publicada el 10 de desembre de 2019. L’Audiència encara no s’ha pronunciat sobre el recurs a la sentència però el jutjat de Barbastre sí que ho ha fet pel que fa a la petició d’execució provisional de la sentència.

La sentència del jutjat de Barbastre del 10 de desembre de 2019 conclou que la propietat de les 111 obres d’art de la Franja en litigi són propietat de 43 parròquies aragoneses, entre elles les de Zaidí, Tamarit de Llitera, Torrent de Cinca o Ballobar. Dóna així la raó al bisbat de Barbastre-Montsó en entendre que les obres es van cedir en dipòsit al Bisbat de Lleida, qui posteriorment les va dipositar al Museu de Lleida, sense el consentiment del bisbat de Barbastre-Montsó i sense els requisits canònics. El Consorci del Museu de Lleida, el Bisbat i la Generalitat la van recórrer a l’Audiència d’Osca.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La Perla29 recupera un conte humanista de Zweig

BARCELONA

Garriga veu “ben encaminat” el pressupost de Cultura per arribar al 2%

Barcelona

J.M. Espinàs, penúltim comiat

Barcelona

Ferran Torrent presenta una trama de falsificadors

Barcelona
Crítica
música

Una bona tarda de música a L’Auditori

La segona edició del festival Límbic se celebrarà a Sitges el 5 i 6 de maig

BARCELONA
JULIÀ DE JÒDAR
ESCRIPTOR

“La novel·la ajuda a entendre la realitat”

BARCELONA

El ‘jutge’ que va posar-hi el nom

BARCELONA

Espinàs, a prop dels lectors

Barcelona