Arts escèniques

Crítica

dansa

El desfici llaminer de Rocío Molina

El plaer és llaminer i ràpid. I molt intens; gairebé frenètic. I de color rosa xiclet, com l’escenari en el qual Rocío Molina (Màlaga, 1984) taloneja amb desfici. És el flamenc que dialoga, una conversa d’enamorats, el flirteig d’abans de la passió, amb la guitarra de Yerai Cortés (Alacant, 1995). Com si ballés en un pati, una tarda blava de primavera, fugint del dramatisme, l’expressió dolorosa; el gemec de cames i peus.

La malaguenya va estrenar diumenge al vespre a El Canal de Salt dins el festival Temporada Alta , Vuelta a Uno , l’espectacle amb el qual tanca la trilogia de guitarra, i en el qual s’endinsa de forma expansiva, juganera i trencadora, amb un ritme trepidant, en altres territoris de la dansa, més alegres i vitals per convertir-ho en una festa que comença de forma innocent, gairebé infantil.

Estructurat en tres parts, la danzaora, tal com Rocío Molina es defineix, es menja amb desfici les llaminadures enroscades al canell, les clàssiques polseres dolces. És la última part, en la qual ja s’ha vestit amb la jaqueta de lluentons per advertir-nos que, un cop despertat el desig, ja no hi ha aturador. Abans, Rocío Molina s’ha descalçat i ballat en un dels entarimats amb la delicadesa i disciplina i d’una gimnasta olímpica a la barra. Hi haurà hagut també moments de ball enfebrat, amb la flor al cap i amb els tacons calçats. I quan la guitarra es fa silenci, els peta-zetas a la boca de l’artista sonen amb l’estètica d’una crooner a punt d’un blues. En aquest cas, però, res és melancòlic, tot és un divertimento, un atreviment coreogràfic que arriba al seu punt àlgid amb el joc de ventalls que mou de forma endimoniada, posseïda pel gaudi i per la festa; celebrant la dansa en la seva expressió més expansiva.

Vuelta a Uno
Autoria: Rocío Molina
6 de novembre del 2022


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TEATRE

Gorina trasllada a ‘Ifigènia’ el dolor de totes les dones sacrificades

BARCELONA

El festival Flors i Violes espera batre rècords de públic

palafrugell
DANSA

El Mercat convida dues coreografies noruegues a ballar complexes celebracions

BARCELONA
cultura

Collboni esquiva reunir-se amb els impulsors de la campanya Salvem el Museu del Disseny

barcelona
Cinema

El BCN Film Fest obre portes i espera Meg Ryan

barcelona
Mònica Soler Ranzani
Novel·lista

“Faig ficció, però em preocupa molt la versemblança”

Barcelona

Model i artista amb final feliç

Barcelona
ARTS EN VIU

Ròmbic produeix un ‘site specific’ amb 10 titellaires pel seu desè aniversari

BARCELONA
sant feliu de guíxols

Dani Fernández, La Oreja de Van Gogh i Nil Moliner, al 2n Idilic Festival

sant feliu de guíxols