Música

Un nou despertar

Marcel i Júlia passen de duet a banda en un disc amb ‘consciència planetària’, que presentaran arreu del país a partir d’aquest dijous

Marcel Lázara i Júlia Arrey són ara, simplement, Marcel i Júlia, i és amb aquesta nova carta de presentació que publiquen el seu nou i segon disc: En òrbita(Halley Records), fet amb format de septet i amb un so totalment renovat. “El nostre primer disc [Pedalant endins, 2018] era, sobretot, el fruit d’un llarg viatge amb bicicleta pel Brasil. Ara, en canvi, volíem tancar aquella etapa i girar full, començar de zero i amb nous aires”, explica Lázara, que en aquesta aventura es retroba amb dos músics –el percussionista Pau Puig i el guitarrista Pau Castellví–, que, com ell, havien format part de Txarango. “Just després de fer el primer assaig com a banda, però, ens van confinar. Semblava d’allò més contradictori que, en temps de pandèmia, quan tothom es veia obligat a tocar en formats petits, nosaltres l’ampliéssim, però era el que volíem i vam tirar endavant”.

A Roger Bosch, el productor, Marcel i Júlia li van demanar una cosa “quasi impossible”: conservar “l’essència” de les cançons però que tot plegat, amb les incorporacions també de Pol Parera (bateria i percussions), Clara Ferrer (baix) i Laia González (teclats), sonés “més gros i modern”. “Vam dedicar mesos a aconseguir-ho, ja que, a priori, eren dos mons oposats, però finalment tot va acabar fluint”, assegura el cantant i guitarrista de Queralbs.

La foto d’Anders

Amb les sonoritats brasileres del primer disc esvaïdes gairebé del tot i una obertura a músiques de l’Àfrica i altres zones de Llatinoamèrica, Marcel i Júlia s’inspiren en la fotografia que William Anders, pilot de l’Apolo 8, va fer de la Terra la vigília de Nadal del 1968 per teixir deu cançons amb consciència planetària i ecològica. “Teníem clar que el disc havia de parlar d’això, perquè hi ha una emergència climàtica i no estem fent res. Vivim moments convulsos a tots nivells i hi ha moltes lluites en marxa, però per primer cop en la història hi ha un problema que afecta la humanitat sencera. Més que alliçonar, però, cal que aprenguem a desaprendre, començant per nosaltres. Ens hem cregut que podem consumir tant com vulguem i que el planeta és el nostre pati.”

Marcel i Júlia actuaran aquest dijous a la Sala Barts, convidats pel Festival Guitar BCN i, el cap de setmana, a la Fira de Vila-seca i a Ripoll, abans de fer-ho, a finals de mes, a Palafrugell (Festival Ítaca), Vilanova i la Geltrú, Granollers i Valls.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia