Arts escèniques

Crítica

teatre

Ai, Àtila!

Els Joglars han tornat a Barcelona amb la seva farsa mordaç habitual. L’any vinent faran 60 anys de companyia. Si va ser molt oportú i valent fer de bufó escarnint el poderós en la dictadura (La torna), ara el punt de vista ha caducat, sona a rancúnia mal curada. El paper de l’artista és denunciar les estupideses del poder i de la societat, però avui ja no val la mirada de superioritat del bufó de la cort. Avui, per riure’s de la societat cal demostrar que se sap riure’s d’un mateix. Boadella hauria fet bé d’anar a veure i aplaudir l’ Ubúadella que li van dedicar al Teatre Almeria.

Avui s’agraeix l’honestedat. La seva habilitat en posar el dit a la nafra del nacionalisme català és adequada si no la utilitzen com a reclam a l’Estat espanyol. Perquè ja cansa. Ben controvertida és la mirada de l’1-O de Jordi Casanovas a Alguns dies d’ahir , en canvi, a La Villarroel. Potser per això fa anys que Els Joglars no fan temporada a Barcelona: perquè no tenen el públic que reclamaria la seva trajectòria. Com els votants de Ciutadans, tendeixen a desaparèixer. I és una llàstima, perquè Señor Ruiseñor, que l’han traduïda al català, té moments enginyosos, com l’auca que narra la vida d’aquest artista que va passar de la bohèmia al conformisme conservador i que va resultar molt afectat per l’absenta. Aquesta beguda és el que permet a un jubilat reumàtic creure’s que és Rusiñol i atacar la transformació d’unes sales que recullen els seus quadres i el seu llegat (gran defensor d’El Greco) en el Museu de la Identitat Catalana.

El TNC ha programat darrerament L’hèroe i Els Jocs Florals de Canprosa per demostrar que Rusiñol era més que el costumista de L’auca del senyor Esteve. En aquests dos títols Rusiñol fustigava a dreta i a esquerra. Però Els Joglars sempre grata en la mateixa llaga catalanista. Avui, un bufó ha d’admetre noves lectures; així com un crític que potser pixa fora de test. Les denúncies d’Els Joglars ja no són com el cavall d’Àtila, que no tornava a créixer l’herba per allà on passava, ara llisquen pel green de golf amb un tallagespa.

Señor Ruiseñor
Companyia: Els Joglars
Dimecres 26 de maig (fins al 6 de juny), al Teatre Apolo.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona