La Borsa
Més valors
Economia

El Banc d’Espanya preveu una crisi “pronunciada” però evita xifrar-ne l’impacte

El regulador reclama més implicació a la UE, apostar pels eurobons i utilitzar el fons de rescat europeu

El Banc d’Espanya ha renunciat a xifrar la magnitud de la crisi econòmica davant “l’alt grau d’incertesa” al voltant de la pandèmia del covid-19. En l’informe trimestral sobre l’economia espanyola, el regulador assenyala que l’impacte sobre l’economia mundial serà “sever” a curt termini i l’efecte a sobre l’ocupació i l’activitat econòmica a Espanya serà “molt pronunciat”. Amb tot, apunta que “hauria de tractar-se d’una pertorbació de caràcter fonamentalment transitori”. L’organisme aprofita per reclamar més implicació de les institucions europees i demana la mobilització dels 500.000 milions d’euros del fons de rescat, el desplegament d’un fons europeu de desocupació i mecanismes de mutualització del deute.

L’informe alerta que l’extensió des de finals de febrer del brot epidèmic sorgit inicialment a la Xina cap a Europa “ha fet descarrilar de manera abrupta en un mes l’evolució de l’economia mundial”. Segons el BdE, la “contundència” de les mesures extraordinàries de limitació de mobilitat i cessament de l’activitat productiva està comportant un impacte “sever” sobre el creixement mundial a curt termini.

A l’Estat espanyol, la magnitud de l’impacte de la pandèmia sobre l’activitat econòmica i l’ocupació serà “molt pronunciada a curt termini”. Amb el decret d’estat d’alarma a l’Estat s’han suspès gairebé completament l’activitat de serveis com l’hostaleria i el comerç detallista i s’han aturat sectors industrials com el de l’automoció.

Per aquest motiu el Bde assegura que “l’estimació de l’impacte i la duració d’aquesta pertorbació sobre l’economia està sotmesa a un grau d’incertesa molt elevat” i considera que a hores d’ara “només es poden fer càlculs imprecisos sobre el grau efectiu de la caiguda de producció i consum durant el període de confinament”. Tot i les “notables incerteses”, afirma que “s’hauria de tractar d’una pertorbació de caràcter transitori”.

Més implicació de la UE

Per contenir el “cost humanitari, social i econòmic” d’aquesta crisi el BdE ha demanat una “acció coordinada i solidària” a escala europea que faci ús de les eines pressupostàries i financeres. En concret, han reclamat una “eventual mobilització dels recursos del mecanisme europeu d’estabilitat financera per un volum potencial d’uns 500.000 milions d’euros”. A més, demanen que es consideri la possibilitat d’introduir elements de mutualització de riscos pressupostaris, a través d’instruments de deute amb suport comú i desplegament d’eines com un fons de desocupació europeu.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’Íbex-35 cau un 3% en la primera sessió del segon trimestre

barcelona

La crisi del coronavirus deixa a l’atur temporal més del 16% de la població ocupada a finals d’any

Barcelona

L’euríbor repunta al març, però es manté en negatiu

barcelona

Paquet de mesures de Caixa d’Enginyers per afrontar l’estat d’alarma

barcelona

Arrenca la campanya de la Renda

barcelona

Auxili a inquilins, treballadors de la llar i empleats temporals

madrid

Els autònoms troben curta la moratòria

Barcelona

Macron defensa ara la sobirania industrial

París
LLUÍS ROIG
INSTAL·LADOR ELÈCTRIC

“Som qui aguanta el cop”