Economia

Preocupació dels agents socials pel repunt de l’atur

El quart trimestre es tanca amb 21.900 aturats més i la taxa torna a vorejar el 10%

Els experts clamen per la urgència del pressupost

Creix el nombre de llars amb tots els membres sense feina

Les dades de l’Enquesta de Població Activa difosa ahir per l’institut estadístic INE van dibuixar el retrat dels efectes del context econòmic inflacionari i d’alentiment global que està impactant en el mercat de treball. El nombre d’aturats ha registrat un creixement de 21.900 persones en tres mesos, fins a les 387.200 persones, un 9,9% de la població activa. Alhora, també s’ha constatat una reculada del nombre d’ocupats de 40.900 persones en el mateix trimestre. Tot i que en termes interanuals es comptabilitzen 8.200 desocupats menys, l’evolució i la tendència que marca el tercer trimestre preocupava ahir diferents experts i agents socials.

Altres xifres inquietants van ser la dels aturats de llarga durada i la de les llars on tots els membres actius estan en situació d’atur, que ja són un total de 136.300 a Catalunya, després d’un increment de 31.100 d’octubre a desembre i d’un saldo a l’alça de 10.500 respecte al tancament del 2021.

Per Josep Ginesta, secretari general de Pimec, l’empitjorament “ens apropa a la realitat” d’un context econòmic que es va alentint i que és ple d’incerteses. Ginesta, que va alertar molt especialment de la reducció en el nombre d’autònoms (10.200 en l’últim trimestre i 20.100 en el conjunt de l’any), va tornar a exhortar els responsables polítics a “deixar de costat diferències circumstancials o puntuals” i fer els possibles per facilitar un pressupost “amb mesures específiques per a la reactivació econòmica i el suport al teixit productiu”.

En una línia semblant s’expressava ahir el Col·legi d’Economistes a través d’una nota. Destacava que la pitjor evolució dels indicadors d’atur i ocupació “aconsellen prendre mesures de llarg abast” i justifiquen la necessitat urgent d’aprovar els comptes”. Una altra nota, la de Foment del Treball, posava el crit al cel pel “procés de desacceleració de l’ocupació” i aprofitava per reclamar la reversió de normatives “que perjudiquen la creació d’ocupació”.

En l’àmbit sindical, Ricard Bellera, secretari de treball i economia de CCOO, va valorar les dades “amb preocupació i cautela”. Bellera va constatar “l’apaivagament de la creació d’ocupació de l’últim any”, per bé que va defensar els bons efectes de la reforma laboral, “que no contradiu la creació d’ocupació”, ja que l’alentiment és degut “a l’escenari d’incertesa amb l’impacte de la inflació i la pujada de tipus, que afecten la capacitat de consum de les llars”. El portaveu de CCOO va lamentar “que hi hagi certes empreses que estiguin mantenint el seu marge de beneficis” ignorant la situació global i va reclamar polítiques públiques que “donin estabilitat” al mercat de treball”, fent referència, de nou, als comptes de la Generalitat.

L’únic que va donar una visió menys ominosa de la situació va ser precisament el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, que, tot i que també va insistir en la necessitat d’aprovar el pressupost, va remarcat la “resistència” del mercat de treball català “en un moment complicat” i va subratllar que les dades són les millors des del 2007 en un tancament d’any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Les exportacions gironines creixen un 10% durant el gener

GIRONA

Salsa Jeans i la Casa de las carcasas obren al Gran Jonquera

la jonquera

MUNICH i Rituals se sumen a l’oferta comercial de l’Espai Gironès

salt
economia

Comença el saló Alimentaria&Hostelco més ambiciós i amb més presència internacional

L’hospitalet de llobregat
PALAFRUGELL

Oohx!gen, l’associació de comerciants de Palafrugell, renova junta

PALAFRUGELL

El B-Travel compleix les expectatives i supera els 26.000 assistents

barcelona
Tribuna

Només el set per cent?

Professor d’innovació a EADA Business School

La Xina: el soci, i competidor, inevitable

barcelona

Suara vol captar capital per finançar la innovació

Barcelona