Economia

Les fusions reduiran l’obra social de les caixes

El costós procés d’integració de les caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu tindrà un impacte directe en els projectes socials

La fusió que preparen Caixa Sabadell, Caixa Terrassa i Caixa Manlleu tindrà un efecte col·lateral en l’obra social que sostenen totes tres entitats. El costós procés d’integració i l’actual crisi financera, que està castigant els comptes de resultats de caixes i bancs, tindran un impacte directe en els recursos que aquestes tres entitats destinen als projectes d’obra social. “No farem tota l’obra social que fèiem fins ara”, va reconèixer recentment en una trobada sectorial un alt directiu d’una de les tres caixes implicades en la fusió.

Caixa Sabadell, Caixa Terrassa i Caixa Manlleu van destinar aquest exercici en conjunt 22 milions d’euros a projectes socials. Caixa Sabadell i Caixa Terrassa hi van aportar 10 milions d’euros cadascuna, mentre que Caixa Manlleu n’hi va destinar 2 milions. “En els propers tres o quatre anys l’obra social patirà”, va afegir el mateix directiu, que malgrat tot va assegurar que passat aquest període els recursos per a projectes socials podrien retornar als nivells habituals o, fins i tot, a superiors.

Les caixes d’estalvis acostumen a destinar entre el 20 i el 30 per cent del seu benefici a l’obra social. L’actual crisi, però, està fent que els guanys es redueixin, a més de comportar un augment de provisions per fer front a l’esperat augment de la morositat. En aquest context, les caixes tenen difícil mantenir el volum d’obra social i podrien reduir-la al mínim que marca la llei: el 10% del seu benefici.

Impacte social
Malgrat tot, des de les entitats s’assegura que es buscarà que aquesta reducció tingui el mínim impacte social. És a dir, aquells activitats bàsiques i que majoritàriament tenen a veure amb projectes assistencials –hospitals, llars per a la tercera edat, centres per a disminuïts psíquics o físics, integració laboral de persones discapacitades o amb problemes socials– gairebé no notaran l’impacte. En canvi altres activitats, com les culturals, les esportives o les de patrocini sí que podrien veure’s afectades per la retallada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.