Economia

Els empresaris miren al nord

La FOEG i UPE 66 de Perpinyà col·laboren per formar els empresaris gironins que es volen establir a la Catalunya del Nord

Entre els col·lectius més interessats a treballar-hi, hi ha el de la construcció

Un advocat, un economista i un gestor formaran els empresaris

Els empresaris gironins de la FOEG i els d'UPE 66 de la Catalunya del Nord han iniciat fa unes setmanes un seguit de trobades per engegar un programa d'intercanvi de professionals. La necessitat d'obrir mercat, sobretot, però també la llengua i la proximitat geogràfica, que s'ha accentuat amb la posada en marxa del tren d'alta velocitat (TGV), són factors que han activat aquest projecte, que es va començar a gestar el desembre passat. La iniciativa de la patronal gironina i la de Perpinyà –amb conviccions catalanistes i que, fins i tot, subvenciona premis en català– xoca amb un entorn sovint hostil, sobretot en aquests moments de crisi.

L'interès de les empreses gironines i del sud per establir-se d'alguna manera al nord no és nou i fa anys que és un estira-i-arronsa en un marc, moltes vegades, contaminat per la “competència deslleial” que denuncien gremis del nord. La macropolítica del tractat de Schengen i les reflexions transfrontereres es contraposen amb els interessos d'empresaris locals al marge d'aquestes reflexions. Amb tot, dades de la Cambra de Comerç de Perpinyà indiquen que una trentena d'empreses del Rosselló tenen fàbrica o delegació al Principat o al País Valencià i una quinzena més del sud tenen presència al nord, segons la revista El Temps.

La mala imatge i les crítiques de competència deslleial són algunes de les qüestions que FOEG i UPE 66 tenen en compte. Per aquest motiu, el primer pas que es planteja és la formació. “Si es vol anar a obrir un negoci a França, hi ha algunes coses que s'han de saber”, explica Mireia Santamaria, de la FOEG. És així com d'aquí a poc temps, un advocat, un economista i un gestor designats per UPE 66 formaran els empresaris gironins interessats. La convocatòria del curs que promou la FOEG està a punt de fer-se pública. D'un dia de durada, a un preu econòmic –es parla que fins i tot pot ser subvencionat– i amb un contingut consensuat. L'interès a la inversa –empresaris del nord cap al sud–, de moment, no existeix, segons la FOEG. “Sempre hem tingut França d'esquena i ja seria hora que compartíssim moltes coses. A més, el català és un valor afegit.” Així s'expressa el president de la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG), Ernest Plana, que afegeix que les converses amb els seus homòlegs de Perpinyà sempre es fan en català. Un cop fet el curs, s'avaluarà quin és el perfil del professional interessat. “Podem intercanviar experiències i persones”, diu Plana, interessat en els contactes: “Ens estem obrint cap al nord perquè pensem que tenim moltes coses a compartir amb Perpinyà i la Catalunya del Nord.”

Les empreses del sector de la construcció, les més interessades

U.C

No és estrany que el sector de la construcció, el més afectat per la crisi econòmica i immobiliària, sigui un dels principals interessats a obrir algun tipus de filial a la Catalunya del Nord. Segons la delegació a Girona de la Comunitat de Municipis Perpinyà-Mediterrània es té constància que, des de l'octubre del 2010, entre el 30% i el 35% de les empreses gironines que havien demanat informació per instal·lar-se a la Catalunya del Nord procedien del món de la construcció, especialment petites empreses de fins i tot una sola persona. Entre el 20% i el 25% procedien del sector agroalimentari –aliments típics de la dieta mediterrània o embotits, per exemple– i la resta es reparteixen en altres sectors com ara empreses de comunicació, distribuïdors... Segons explica el delegat d'aquesta institució a Girona, Esteve Valls, el contacte de les empreses del sud amb les del nord ha existit sempre, però el flux és sobretot en un sol sentit: les empreses del sud mirant cap al nord, ja que la fiscalitat espanyola els representa un avantatge. El sector de la construcció –com el de la fruita i verdura– és un dels més sensibles: a un petit empresari de Sallagosa, per exemple, no li fa cap gràcia que arribi un competidor seu a menjar-se-li el mercat i, a més, emparat legalment.

La delegació de la Comunitat de Municipis va tenir a mitjan juny de l'any passat fins a 21 empreses del món de la construcció que es van interessar a Girona per treballar al nord. A finals del 2012, hi va haver una baixada en aquest interès per motius que encara es desconeixen. Segons Valls, és bàsic perquè una empresa del sud tingui futur al nord el fet que ofereixi un producte innovador i sense competència. És el cas d'una empresa de Santa Cristina d'Aro, Aglomerats Girona, que ofereix una tècnica d'asfalt que no existeix al nord i que ha rebut el suport de la Comunitat de Municipis per treballar-hi: “Podem donar suport a enginyeries que no tenim”, afegeix Valls.

Jornades ‘Go export', del Departament d'Empresa

Una altra manera de preparar la incursió comercial fora del Principat són les jornades Go export, del Departament d'Empresa i Ocupació. Els empresaris gironins també s'hi han pogut acollir durant el 2012. Es tracta d'unes jornades de sensibilització sobre la internacionalització i l'exportació regular. El programa es fa en cooperació també amb les patronals i cambres de comerç.

El paper de fumar OCB, estès al sud

Mur simbòlic a la carretera de Bourg-Madame

Encara no fa una setmana, una cinquantena d'empresaris i treballadors del sector de la construcció van edificar un mur simbòlic de protesta a la frontera francoespanyola, a la carretera de Bourg-Madame. Criticaven que els professionals del sud són un 30% més barats que els del nord i continuaven reclamant una unificació de les taxes a les dues bandes de la frontera.

Demanda a Alemanya i el Regne Unit, diu Randstat

La consultoria de selecció del Grup Randstad ha conclòs, arran d'una anàlisi internacional sobre l'evolució de la demanda i les necessitats del mercat laboral, que Alemanya i el Regne Unit són els països europeus amb més demanda de professionals de l'Estat espanyol i que, entre els perfils més demandats, hi ha enginyers de l'àmbit de la construcció, mecànica i electrònica.

Planeta Màgic, de Figueres a Perpinyà

Planeta Màgic, de Figueres, representa l'exemple d'empresa del sud que, gràcies al fet d'haver-se sabut adaptar a les necessitats de cada indret, està ben situada a la Catalunya del Nord i en altres llocs de l'Estat francès. Els creadors estan satisfets del desenvolupament des del 2006, quan va arribar a Perpinyà. Aquests parcs d'oci destinats als nens s'han consolidat i continuen el camí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.